Repair-café Algemeen

Algemene informatie over Repair-café

Repair-café Algemeen

In Nederland gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is, die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem. Dat is een bedreiging voor een duurzame toekomst en voor de circulaire economie, waarin grondstoffen telkens opnieuw kunnen worden gebruikt. Daarom is er het Repair Café! Mensen met reparatiekennis kunnen hier hun waardevolle praktische vaardigheden overdragen. Spullen worden langer bruikbaar gemaakt en hoeven niet te worden weggegooid. Zo wordt de hoeveelheid grondstoffen en energie die nodig is om nieuwe producten te maken beperkt, evenals de CO2-uitstoot.

Repair-Cafe

Wat is een Repair-café​

Een Repair-café is een plek waar het draait om het (samen) repareren. Dat houdt in dat iedereen bij een Repair-café terecht kan met zijn of haar spullen, waar wat aan mankeert.

Wereldwijde beweging

Er zijn Repair-cafés op honderden plaatsen in Nederland. Repair Cafés vormen intussen een wereldwijde beweging die zich inzet voor het behoud van reparatiekennis in de samenleving en voor beter repareerbare producten. Behalve in Nederland zijn er ook Repair-cafés in België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en in tientallen andere landen verspreid over de hele wereld.

Geen concurrentie met professionele reparateurs

Repair Café International krijgt wel eens de vraag of gratis toegankelijke repareer bijeenkomsten geen concurrentie zijn voor professionele reparateurs. Het antwoord is: in tegendeel. Met het Repair Café willen organisatoren in het hele land de mogelijkheid van repareren juist onder de aandacht brengen. Regelmatig worden bezoekers doorverwezen naar de professionals. Verder zijn de mensen die Repair Cafés bezoeken, meestal geen klant van professionele reparateurs. Ze vertellen dat ze kapotte spullen meestal meteen weggooien, omdat ze geen professionele reparateur kunnen vinden

Repair-café Heeten

In Heeten is begin 2024 ook een Repair-café gestart en heeft een eigen vaste plek in het Kulturhus Trefpunt gekregen .
Het Repair-café Heeten is elke 3e vrijdag van de maand van 9:30-12:00 uur open.