Heeten | Informatie over Heeten 

Heeten ligt in het midden van Salland Overijssel, het is een gastvrij dorp in de Gemeente Raalte


Heeten heeft ongeveer 3600 inwoners en is één van de grotere kernen in de gemeente Raalte.

Het is een groeiende kern met een sterk gemeenschapsleven. Veel inwoners van Heeten zetten zich actief in om de leefbaarheid in het dorp in stand te houden.


Naast een kerk, een basisschool en een woonzorgcentrum Stevenskamp heeft Heeten een actieve middenstand, zodat de inwoners voor hun dagelijkse boodschappen in het eigen dorp terecht kunnen. Activiteiten op sociaal en cultureel vlak vinden plaats in het KulturhusTrefpunt. Heeten heeft ook een sportcomplex,  een openluchtzwembad , een tal aan verenigingen en een manege.

 

De werkgelegenheid van Heeten is voornamelijk geconcentreerd op het bedrijventerrein aan de zuidzijde van de Holterweg.

De belangrijkste verkeersader nabij het dorp is de N332, die recentelijk door middel van een rondweg om het centrum van het dorp heen is gelegd. Dit heeft tot gevolg gehad dat de ruimtelijke structuur van het dorp veranderd is, waardoor het mogelijk is om het autoluwe centrum te versterken.
Tevens kan de kern zich nu, door de veranderde structuur, in noordoostelijke richting uitbreiden.

 

Het dorp Heeten is een uitstekende uitvalsbasis voor wandel- en fietstochten in de weide omgeving. Ook voor een bezoek aan het Nationaal Park de Sallands Heuvelrug. Eind augustus verandert Nationaal Park De Sallandse Heuvel elk jaar weer in een prachtige paarse zee van bloeiende heide. In het Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug kunt u heerlijk wandelen, fietsen, moutainbiken en paardrijden.


Buurtbus Heeten

Per 11 december gaan er twee nieuwe Buurtbussen rijden door Salland. 
De lijn Olst-Boskamp-Eikelhof-Wesepe-Heeten-Raalte en de lijn Heeten-Deventer Ziekenhuis-Deventer station.

De Buurtbus rijdt niet op zon- en feestdagen.


Bijzonderheden in Heeten

Wat is er te doen in Heeten

Top-routes in Heeten

Op het Dorpsplein is een zgn. Top-locatie. Van hieruit kun je diverse wandel- en fietsroutes starten. 

Stichting Wandel- en Fietspaden In Heeten

De stichting Wandel- en Fietspaden heeft 15 kilometer wandel- en fietspaden gerealiseerd in en rondom Heeten. Je komt op de mooiste plekjes van Heeten.

Rondje Heeten voor fietsers

Door de activiteitengroep 55+, onderdeel van KBO Heeten is er een 25 kilometer lange bewegwijzerende fietsroute 'rondje Heeten' gerealiseerd met medewerking van de Gemeente Raalte. De route start en eindigt bij een TOP-kegel op het dorpsplein in Heeten


Ponyweek in Heeten

Een grote publiekstrekker is de Ponyweek. De Ponyweek is een jaarlijks terugkerend volksfeest in het mooie Sallandse dorp Heeten (OV)... De Ponyweek telt 9 dagen vol feest rondom de 4e woensdag in september. Op de woensdag is er de Pony- en paarden jaarmarkt. Tijdens deze jaarmarkt is er een Landbouw relatie - innovatiedag, met gastsprekers, stands en noviteiten op het gebied van landbouw. Op de vrijdag is er de vlooienmarkt. De vlooienmarkt is naast de pony- en paardenjaarmarkt een publiekstrekker van de eerste orde.
Voor de jeugd is er op de zaterdag PleinpopFestival, met een keur aan artiesten.


Natuurfair in Heeten

De Salland Natuur Fair vindt plaats op landgoed Groot Zwaaftink in Heeten. Een unieke en prachtige locatie waar meer dan honderd standhouders hun passie voor ambacht, dier, natuur, jacht, voeding en streek aan je laten zien en ervaren.
Durf jij eetbare wilde planten te proeven? Kun je zelf een nestkast of insectenhotel maken? Herken je echte Sallandse streekproducten en tradities? Voor jong en oud is er op de fair veel te doen en… veel te zien! De fair richt zich op duurzaamheid, streekgebonden producten, oude ambachten en bijzondere diersoorten. Daarnaast zijn er doorlopende shows in de grote demonstratiebak en wordt er extra aandacht besteed aan de kleintjes: zij zijn tenslotte onze toekomst!


Tones summerjam in Heeten

Tone's SummerJam is een jaarlijks terugkerend festival in de zomerperiode in het dorp Heeten. Het Heetense groene weiland wordt door de organisatie vakkundig omgebouwd tot een festivalterrein die zijn weerga niet kent.


Bijzondere vakantie In Heeten

Bij Koe in de Kost in Heeten beleef je de boerderij op het platteland met al je zintuigen: kijken, luisteren, ruiken, voelen en proeven. Je slaapt in een unieke Grondulow met boomstammendak, midden in het weiland van de koeien! Of in een comfortabele vakantieboerderij in het buitengebied van Heeten, met zicht op de koeienstallen. Tussen alle koeien loopt ook jouw ‘eigen’ koe! Je kan haar volgen en boer Frans helpen met het verzorgen van zijn kudde koeien. Maar ook voor de rust en de prachtige natuur zit je goed. Koe in de Kost is gelegen aan het Overijssels Kanaal.
Een 8 persoons Grondulow is rolstoeltoegankelijk. Alle Grondulows zijn gelijkvloers en vrijwel drempelvrij. En één van de twee badkamers is zo ingericht dat men er goed en makkelijk kan douchen of naar het toilet kan gaan. Op deze manier proberen zij een bijzondere verblijf middenin het weiland tussen de koeien ook toegankelijk te maken voor mensen die al rekening moeten houden met een aangepast verblijf, met als doel dat iedereen die de natuur wil ontdekken, ook bij koe in de kost terecht kan.


Heeten is ook bekent door het landgoed Schoonheeten, dat al eeuwen in bezit is van de adellijke familie Bentinck. Ook landgoed Zonnenbergen is de moeite van een bezoek waard. In de maand juni wordt de jaarlijkse kermis gevierd. Er zijn activiteiten op en langs het Overijsselskanaal.


Heeten is een gastvrij dorp 

In het hart van het pittoreske dorpje Heeten en op het middelpunt van verschillende fietsroutes vind je Brasserie Dertien, waar je heerlijk kunt genieten van het leven zoals dat het bedoelt is. Elk bezoek biedt een unieke beleving door hun variërende gerechten, dranken, spontane bediening en warme ongedwongen sfeer. Bijkletsen met een vriendin, lunchen met een zakenpartner, gezellig borrelen met uw vereniging of gewoon rustig een krantje lezen kan bij hen op het terras? Er is plek voor iedereen en dat stralen ze graag uit door laagdrempeligheid.

In het bos, met mooie wandel- en fietspaden, tussen Heeten en Deventer ligt restaurant Reimink met een warme sfeer en lekker, eerlijk eten. Stap binnen in een eetgelegenheid met kwaliteit. Bij het  restaurant  ligt een midgetgolfbaan en een speeltuin voor de kinderen. Deze geven net dat beetje extra vakantiegevoel aan een middagje uit. 

Dicht in de buurt van Reimink ligt  de Maathoeve, hier hebben ze een tal aan activiteiten, u kunt kiezen uit een gezelschapsspel of een actief spel, maar ook voor een huifkartocht.

Aan het mooie dorpsplein in Heeten ligt De Molenhoek, Café, restaurant én snackbar in één. De Molenhoek ligt tegenover het opstappunt van een aantal fiets- en wandelroutes en is daarmee het ideale start- en eindpunt van een actieve dag in Salland. Startend met een kopje koffie en eindigend met een borrel op het terras; succes verzekerd! Naast de koffie en een borrel biedt de Molenhoek tal van mogelijkheden om te eten. Voor de kinderen is er een kleine speeltuin met o.a. een grote trampoline.

Foto gemaakt op 25 mei 2017 vanuit een luchtballon. klik op de foto voor een groter formaat


Dorpsplein Heeten

Wandel- en Fietspaden Heeten

Koe in de Kost

Sallands Natuurfair

Landgoed Schoonheeten

Zwembad De Oase Heeten

Tones Summerjame

Trekpont Heeten -  Jaagpad

 Plaatselijk Belang Heeten | PB Heeten
pbheeten.n | Heeten.nl