Plaatselijk Belang Heeten | Nieuws voor Heeten

Plus-eigenaar Johan (59) tovert supermarkt Heeten tot op het laatste kabeltje om: ‘Kinderen willen het overnemen’

Gepubliceerd op 17 september 2021 om 10:47

Supermarkt-eigenaar Johan Severijn (59) en zijn kinderen Jitske (24) en Joep (23).


Vaste klanten van Plus Severijn in Heeten moeten vanaf eind september een stukje verder rijden voor hun boodschappen. De supermarkt van Johan Severijn (59) ondergaat namelijk een metamorfose. De winkel sluit maar liefst drie weken en wordt tot het laatste tegeltje gestript. Dat allemaal voor de klant uiteraard, maar ook voor zijn beoogd opvolgers, zoon en dochter Joep (23) en Jitske (24).


De supermarkt in Heeten sluit in het laatste weekend van september tijdelijk de deuren voor een grootscheepse verbouwing. Letterlijk alles zal verdwijnen uit de supermarkt, zodat binnen drie weken het pand volledig is omgetoverd tot de innovatiefste Plus-formule. Het is iets waar eigenaar Johan Severijn al meer dan twee jaar mee bezig is. Nu het bijna zover is, mag het wat hem betreft wel beginnen. ,,De laatste loodjes duren altijd het langst’’, vertelt hij in zijn supermarkt.

Hectiek

Boven, in de kantine van de supermarkt, zitten vader en de kinderen aan de tafel bij elkaar. Hoewel de 23-jarige Joep en de 24-jarige Jitske er in eerste instantie niet warm voor liepen om hun leven aan de supermarkt te verbinden, blijkt het werk veel leuker dan verwacht. Het is een van de grote redenen waarom vader Johan deze grote verbouwing doorzet.

,,We zijn er allebei ingerold’’, begint dochter Jitske. ,,Eigenlijk waren we van jongs af aan in de winkel. Altijd betrokken en hadden hier een bijbaantje. Ik twijfelde wat ik wilde en maakte een uitstapje naar een andere branche, maar ik miste de supermarkt heel erg en besloot om terug te gaan. Ik miste de hectiek, je hebt altijd wel iets te doen en geen dag is hetzelfde.’’

Voor broer Joep (23) is het niet veel anders. ,,In eerste instantie wilde ik wat anders doen dan werken in een supermarkt. Ik deed een andere opleiding, maar ik kwam er in het laatste jaar achter dat ik niet op mijn plek zat. Ik mocht hier een tussenjaar doen, zodat ik ondertussen kon nadenken over de toekomst. Toen kwam ik erachter dat ik het werk heel leuk vond en ik bleef plakken.’’

Hindernissen en rare hoekjes

De kinderen van Johan volgen nu een interne opleiding binnen de supermarktketen om zich klaar te stomen, zodat ze het over enkele jaren kunnen overnemen. Johan: ,,Toen ze toch wel concreet werden om het later van mij over te nemen, hakte ik de knoop door over de verbouwing. En dat is wel een ingrijpende. Het wordt de vijfde verbouwing, denk ik.’’

,,Mijn wens was altijd al om de winkel te ontdoen van hindernissen en rare hoekjes. Dat trekken we het helemaal recht. Het wordt een rechthoek waarbij alles makkelijk is in te delen. We waren destijds een van de eersten die met de nieuwe formule van Plus aan de slag gingen. Nu is er een doorontwikkelde versie, waar we voor kiezen’’, vertelt de 59-jarige.

,,We kunnen beter nu zo grondig mogelijk investeren, zodat mijn kinderen straks een soepele start hebben en niet direct beginnen met een grondige verbouwing als eerste klus’’, vult hij aan. Onder meer het hele ‘kassapark’ gaat op de schop en er komen zelfscans. De winkel wordt in modules ingericht en zal veel energiezuiniger zijn. ,,Het hele interieur gaat op de kop, tot op het laatste stekkertje. Dan is het na drie weken verbouwen weer helemaal fris en bij de tijd’’, zegt Johan.

Drie weken gesloten

De enige supermarkt in Heeten zal drie weken de deuren sluiten. Klanten die online boodschappen bestelden, kunnen dat blijven doen. Wel zal er her en der een wijziging zijn, omdat de boodschappen tijdelijk via de Plus in Olst komen. Trouwe klanten van de Plus zullen naar Schalkhaar of Olst moeten gaan om bij een ander filiaal boodschappen te doen.


«   »