Plaatselijk Belang Heeten | Nieuws voor Heeten

Heeten mag eigen geld uitgeven: vier projecten voorgedragen voor unieke dorpsbegroting

Gepubliceerd op 22 mei 2021 om 12:26

 

Het is bijna zover. Heeten krijgt haar eigen burgerbegroting. Deze en volgende maand moeten de keuzes gemaakt worden. Wil Heeten geld vrij maken voor een digitaal dorpsplein, een klim- en klauterpad, een groen schoolplein of een betere toplaag op het Bleerspad? Niet alleen moet gekozen worden welk plan wordt uitgevoerd, ook waar het geld vandaan moet komen is aan de inwoners van Heeten zelf.

 

Deze vorm van een burgerbegroting is uniek in Nederland. ,,Er zijn wel eerder burgerbegrotingen gedaan, maar dat was altijd met een bedrag dat aan de voorkant door de gemeente al was vrijgemaakt’’, zegt initiatiefneemster Giny Hoogeslag. Ze werkt al sinds 2018 aan de plannen. Het project wordt gevolgd door de Radboud Universiteit in Nijmegen en de Katholieke Universiteit Leuven. Zij doen onderzoek naar de betrokkenheid van mensen bij beslissingen over hun eigen leefomgeving.

Eind 2019 maakte de gemeente Raalte 10.000 euro vrij om de burgerbegroting voor Heeten van de grond te krijgen. Vanwege corona heeft het plan een flinke tijd stil gelegen, maar nu is het proces in de laatste fase beland. Op 29 mei zullen de ambassadeurs van de vier initiatieven hun idee pitchen aan het publiek in een openbare online meeting. Dan kan iedereen meepraten over de ideeën, of ze duidelijk zijn, of er vragen zijn.

Zelf schuiven met geld
De knopen doorhakken gebeurt op 19 juni in Het Trefpunt (of online als een bijeenkomst nog niet mogelijk is). Dan volgt ook de uitleg over de financiële kant van de voorstellen. Waar het budget vandaan moet komen uit de gehele begroting. Heetenaren zullen zelf moeten gaan schuiven met bedragen die beschikbaar zijn. Dan volgen in die bijeenkomst tenslotte de twee uiteindelijke keuzes: welk plan krijgt een bijdrage en waar wordt het van betaald.

 

Op de website van Heeten Durft is het proces stap voor stap te volgen. Daar zijn de ideeën verzameld die de inwoners uit Heeten hebben aangedragen voor de burgerbegroting. Er staan meer plannen op dan alleen de vier voorstellen die meedingen naar geld uit de burgerbegroting. Hoogeslag: ,,De overige plannen die erbij vermeld staan, zijn niet afgevallen. Daar gaan we op een andere manier mee aan de slag. De basketpaal is al klaar bijvoorbeeld.’’

 

Financiële kanten
Op de website staat uitleg over de voorstellen waarover gekozen moet worden. Ook komt daar een week voor de eerste bijeenkomst alle informatie te staan over de financiële kanten van de voorstellen. Welke budgetten beschikbaar zijn bij de gemeente en waar mee te schuiven valt.

Erik van der Vegte is ambassadeur voor één van de plannen die aanspraak willen maken op een bijdrage uit de burgerbegroting. ,,Ik help mee met ontwikkelen van het plan voor het schoolplein van de Sint Bernadetteschool. Het is wel een mooie manier om voor het dorp dingen geregeld te krijgen. Vroeger moest je hiervoor altijd bij de gemeente zijn. Nu kunnen wij het in het dorp zelf onderling regelen.’’

Wel een spannende ontwikkeling, geeft hij toe. ,,Ja, voor ons is het wel spannend en nieuw allemaal. Maar we laten het gewoon op ons afkomen. Eerst de 29ste mei pitchen en dan de 19e juni kijken of we geld krijgen.’’

Ook als zijn project onverhoopt niet geselecteerd wordt voor een bijdrage is er volgens Van der Vegte geen man overboord. ,,Hoe dan ook, het geld wordt gespendeerd aan een project in Heeten, dus we profiteren er sowieso van.’’

 

De vier projecten op een rij:


Klim- en klauterpad Johannalaan
De zandbak bij de Johannalaan kan wel een opknapbeurt gebruiken. Ook de (verouderde) speeltoestellen zijn niet bepaald uitnodigend. Daarom het voorstel voor een opknapbeurt. Bovendien kan de speellocatie uitgebreid worden met een klim- en klauterpad. Het terrein is daar groot genoeg voor, aldus de bedenkers van dit voorstel voor de burgerbegroting.

De zandbak zelf kan worden uitgebreid met speelattributen, bijvoorbeeld een klimwandje met touwladder, rekstok en een grotere glijbaan (kleintje staat er al).

In de bosjes rondom de zandbak kan een (blotevoeten)pad aangelegd worden met om de zoveel meter een object waar op geklommen kan worden, of waar een opdracht uitgevoerd kan worden. Ook zou er een handpomp voor grondwater geïnstalleerd kunnen worden om een miniatuurbeekje langs het pad te maken.

 

Toplaag wandelpaden
De toplaag van de 15 kilometer aan wandel- en fietspaden in Heeten is in de winter en bij regen blubberig en slecht begaanbaar. De stichting Wandel- en fietspaden Heeten en omstreken wil geld investeren in een nieuwe, schonere toplaag voor de paden. De paden worden immers, zeker nu in coronatijd, heel intensief gebruikt.

Op het Bleerspad ten zuidwesten van Heeten is een nieuwe laag aangebracht. ,,En die ligt er nu heel goed bij’’, zegt Wijnand Evers, ambassadeur van dit plan voor de dorpsbegroting. ,,Daarom willen we nu ook de toplaag op de andere paden vervangen. Met 800 leden die elk jaarlijks een tientje bijdragen, kom je niet aan het bedrag dat nodig is. Vandaar dat we geld vragen in de Dorpsbegroting.’’

Groen schoolplein
Het schoolplein van de Sint Bernadetteschool in Heeten is wat gedateerd. Daar willen ouders uit Heeten zelf wat aan gaan doen. De huidige speeltoestellen voldoen niet meer aan de richtlijn en voor kinderen is het weinig uitdagend.

Een groep enthousiaste ouders wil de helpende hand bieden om een toekomstbestendig schoolplein te maken, die duurzaam is en circulair. Het doel is om het buitenspelen tijdens en buiten de reguliere schooltijden te stimuleren.

De ouders willen de aanpassingen in eigen beheer gaan uitvoeren, met toestemming van het schoolbestuur uiteraard. De kinderen krijgen een belangrijke rol bij het ontwerp van het schoolplein.

Digitaal dorpsplein
Jos Wijnberg is al decennia verbonden aan verschillende verenigingen in Heeten. Met een groep van zes Heetenaren werkt hij aan het plan voor een Digitaal dorpsplein. ,,Alle verenigingen hebben zelf wel een website waarop ze hun informatie kunnen melden. Maar daarmee bereik je niet elkaar en kun je geen informatie uitwisselen, er is dus eigenlijk geen verbinding. Daarom werken we aan een digitaal dorpsplein. Verenigingen, scholen, maar ook bedrijven en andere organisaties kunnen daar hun info kwijt. Niet alleen evenementen of acties, maar ook bijvoorbeeld vacatures voor bedrijven of vrijwilligers. Hoeveel geld er precies voor nodig is, weten we binnenkort.’’

Bron: De Stentor


«   »