Plaatselijk Belang Heeten | Nieuws voor Heeten

Grote tenten, nieuwe tellocatie en briefstemmen

Gepubliceerd op 4 februari 2021 om 19:13

Grote tenten, nieuwe tellocatie en briefstemmen: zo zien de aankomende verkiezingen er in Raalte uit
Stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart gaat er beduidend anders uitzien in Raalte dan voorheen. Vanwege het coronavirus moet de gemeente flink wat aanpassingen doen. Aangezien stemlokalen groot genoeg moeten zijn om de veiligheid te garanderen, vallen diverse ‘vroegere’ stemlocaties af. Daarom switcht ook de grote tellocatie, van Brasserie Zwakenberg in Raalte naar sporthal Hoogerheyne in Heino.


Dat het dit jaar bijzondere verkiezingen worden is een understatement. Gemeenten zijn al enige tijd met de regering en betrokken ministers in overleg hoe de Tweede Kamerverkiezingen zo veilig mogelijk gehouden kunnen worden. ,,Het coronavirus mag namelijk niemand verhinderen in het uitbrengen van zijn of haar stem", zegt burgemeester Martijn Dadema.


Vervroegd en per brief stemmen

En daarom zien de verkiezingen in maart er dit jaar wezenlijk anders uit. Zo is het nu mogelijk om per brief je stem uit brengen. Iedereen ouder dan 70 jaar heeft daar de mogelijkheid toe. In Raalte gaat het om ongeveer 6000 mensen die per brief hun stem mogen uitbrengen. ,,Maar als je mag stemmen per brief, moet je die ook kunnen tellen", legt Dadema uit.

,,De stem kan per post verstuurd worden naar het gemeentehuis. Maar we richten ook twee aparte stembureaus in voor het inleveren van briefstemmen", zegt de burgemeester. Die twee aparte stembureaus, ook wel afgiftepunten genoemd, zijn al een week voor de verkiezingen geopend. Daarnaast stimuleert Raalte vooral de kwetsbare mensen om eerder hun stem uit te brengen op maandag 15 maart en dinsdag 16 maart.


Op die manier willen we vanwege de spreiding mensen proberen te lokken om eerder hun stem uit te brengen.

Martijn Dadema, Burgemeester gemeente Raalte


Wettelijk gezien moet Raalte vier stemlocaties inrichten om vervroegd stemmen mogelijk te maken. ,,Wij kiezen voor vijf locaties. In Raalte, Heino, Heeten, Broekland en Luttenberg kan je vervroegd stemmen. Op die manier willen we vanwege de spreiding mensen proberen te lokken om eerder hun stem uit te brengen", vervolgt de burgemeester.

Grote tenten
Maar hoe gaat dat op de stemlocaties zelf? Vanwege het coronavirus moet een ruimte namelijk minimaal 80 vierkante meter zijn, inclusief aparte ingang en uitgang. ,,We hadden veel stemlokalen op kwetsbare locaties, zoals scholen en verzorgingstehuizen. Die zijn niet allemaal meer beschikbaar, waardoor we veel alternatieven moesten zoeken. In Raalte-Zuid en Heeten vonden we die helaas niet, waardoor we daar twee grote tenten zullen opzetten.”

In de voorgaande jaren konden inwoners van de gemeente nog op zorglocaties als Zwanenwoerd, het Wooldhuis, Stevenskamp en Schuilenburg stemmen. Daar komen nu veel nieuwe locaties voor in de plaats, waar wel genoeg ruimte is, zoals in het HOFtheater in Raalte.

Sporthal nieuwe tellocatie
Twee stemlocaties hebben een bijzonder tintje. Verzorgingstehuizen Zwanenwoerd en Schuilenburg krijgen een apart stemlokaal waar alleen de bewoners hun stem kunnen uitbrengen. Normaal gesproken kan dit niet, maar het is voor deze verkiezingen door de wet mogelijk gemaakt.


Het 'grote tellen’ is namelijk een publiek toeganke­lijk evenement vanwege de transparan­tie. Die ruimte kunnen we garanderen in de sporthal.

Martijn Dadema, Burgemeester gemeente Raalte

 

En als de stembussen eenmaal gesloten zijn, zal het tellen er ook anders uitzien. Op de stembureaus zelf wordt nog wel op partijvorm geteld, maar de grote tellocatie is ergens anders dan voorheen. Brasserie Zwakenberg wordt vanwege de ruimte ingeruild voor Sporthal Hoogerheyne in Heino.

,,Dat heeft te maken met de afstanden. Het 'grote tellen’ is namelijk een publiek toegankelijk evenement vanwege de transparantie. Die ruimte kunnen we garanderen in de sporthal. Al met al hopen we met deze maatregelen dat iedereen zich vrij en veilig voelt om te stemmen", zegt Dadema.

In verband met alle extra maatregelen door het coronavirus krijgen gemeenten vanuit het Rijk een compensatie. Landelijk werd er bij elkaar al 52 miljoen euro voor uitgetrokken. De gemeente Raalte ontvangt 117.000 euro als compensatie.

 

Bron de Stentor


«   »