Plaatselijk Belang Heeten | Nieuws voor Heeten

Pastor Theo Balster (85) uit Heeten overleden: ‘Hij stuurde iedereen altijd met een glimlach naar huis’

Gepubliceerd op 4 november 2020 om 13:59

Theo Balster: „Je moet goed luisteren wat er leeft en wat mensen beweegt.” © Gerard Vrakking/Archief

 

Pastor Theodorus Antonius Balster, beter bekend als Theo Balster uit Heeten, is zondag op 85-jarige leeftijd overleden. Afgelopen juli vierde hij zijn 60-jarig priesterjubileum. ,,Dat is heel bijzonder. Hij heeft het gelukkig nog bewust meegemaakt”, vertelt goede vriend Herman Hunneman.


Theodorus Antonius Balster, priester van het Aartsbisdom Utrecht, werd geboren in Klarenbeek (1935). Als tweede kind uit een gezin van twaalf kinderen ging hij na de lagere school naar het seminarie in Apeldoorn. Na een studie filosofie en theologie werd Balster op 24 juli 1960 ingewijd als priester.

Na een flinke loopbaan komt Balster in 1979 als pastor terecht bij de parochie Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen in Heeten. Goede vriend en voormalig voorzitter van de parochievergadering Herman Hunneman zal Balster blijven herinneren als een ‘beminnelijk mens’.

Theo kende iedereen
,,Hij wist het evangelie te vertalen naar het dagelijks leven en stuurde iedereen altijd met een glimlach naar huis”, vertelt Hunneman die druk is met het regelen van de uitvaart. ,,Theo is een tijd heel ziek geweest. Toen zat hij drie weken in 't Dijkhuis in Bathmen. Hij kende iedereen bij naam. Heel bijzonder.”

Na zijn tijd in Heeten vertrok Balster naar Almelo-Noord. In november 1991 ging hij met ziekteverlof en op 19 januari 2000 ging hij met emiraat, of wel met pensioen. Als emeritus pastor keerde Balster in 2004 terug naar Heeten. Hij nam er de pastorale zorg op zich in woon-zorglocatie Stevenskamp. Voor de bewoners daar waren de werkzaamheden van Balster niet in cijfers uit te drukken.

Tijdens een interview in verband met zijn vijftig jarig priesterjubileum zegt Balster zelf: ,,Mijn bron van inspiratie en bezieling was en is nog steeds er echt zijn voor de mensen. Het goede in de mens steeds naar boven halen en niet te gauw klaar staan met oordelen en veroordelen.”

Afscheid nemen
Op vrijdagavond 6 november van 19.00 tot 20.30 uur is er in de kerk Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen (Dorpsplein 2 te Heeten) gelegenheid om afscheid te nemen en met inachtneming van de coronamaatregelen de familie te condoleren.

De uitvaart is zaterdag 7 november om 11.00 uur in dezelfde kerk. De viering zal vanwege de coronabeperkingen maar beperkt toegankelijk zijn.


«   »