Plaatselijk Belang Heeten | Nieuws voor Heeten

Bas (32) en Ayleen (25) bieden ondernemers werkplek én collegiale gezelligheid in hartje Heeten

Gepubliceerd op 29 september 2020 om 12:16

Dankzij het jonge stel Bas en Ayleen Aarnink zitten twaalf ondernemers bij elkaar onder één dak, in Heeten. © FOTO HISSINK


Het voormalige Rabobank-gebouw wordt het nieuwe epicentrum van ondernemend Heeten. Vanaf zaterdag werken maximaal twaalf ondernemers aan het Dorpsplein onder één dak. En dat allemaal dankzij het jonge stel Bas (32) en Ayleen Aarnink (25).


Kom bij Bas en Ayleen niet aanzetten met de term ‘dorpse markthal voor ondernemers’, want juist van het imago ‘markt’ willen ze af. Jarenlang verkochten ze in het voormalige Rabobank-gebouw – waar het laatste restje blauwe vloerbedekking deze week verdwijnt – cadeauartikelen onder de naam Mdina.

Maar toen ze steeds meer vraag kregen vanuit ondernemers om daar een hoekje te huren, veranderden ze stukje bij beetje hun plannen. ,,We sloten steeds meer deals met andere ondernemers, terwijl dat helemaal niet ons idee was’’, zegt Ayleen.


Bij de Bank

Komende zaterdag wordt er een definitieve streep gezet onder het concept Mdina en gaat het gebouw na een ingrijpende verbouwing verder onder de naam Bij de Bank. ,,Mdina dekt niet meer de lading, dat zijn we nu niet meer. We bieden ondernemers een professionele plek waar toch een dorpse gezelligheid heerst. Ze zijn beter in beeld dan wanneer ze thuis werken en we hebben nu elkaar als collega’s’’, zegt Ayleen.

Ze vertelt samen met Bas hun verhaal, terwijl een baby van krap acht weken bij haar in een draagzak een slaapje doet. Ayleen: ,,Ach, zo gaat het elke keer. We doen het nu op wilskracht, toewerkend naar de opening. Maar alles wat we in vijf jaar hebben bereikt, is op ons afgekomen. Het was geen vooropgezet plan. Vijf jaar geleden begonnen we hier en wisten we niet hoe het zou gaan.’’


Forse verbouwing nadat het eigendom werd

Het voormalige Rabobank-gebouw is sinds december vorig jaar in handen van het stel, dat samen twee kinderen heeft. In de afgelopen maanden gingen de schuifdeur, glaswanden, balie, kantoorruimtes en de kenmerkende blauwe vloerbedekking er allemaal uit. Om ruimte te maken voor een grote winkel met daaromheen losse kleine kantoortjes of winkeltjes.

Tal van ondernemers vonden hun weg al naar Bas en Ayleen. Als zaterdag bezoekers het pand betreden, kunnen ze onder meer terecht bij een reisbureau, kapsalon, schoonheidssalon, personal trainer of voor voedings- en financieel advies.

Bas: ,,Het mooie is dat we elkaar klanten leveren, samen vormen we een team. Na een bezoekje aan het reisbureau koop je ook nog even een cadeautje in de winkel en kom je vervolgens weer in contact met de kapper. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat we nooit een bordje met ‘te huur’ hoefden te plaatsen, ondernemers willen hier bij horen.’’


Appartementen zijn de volgende stap

De officiële opening – vooralsnog zaterdag tussen 11.00 en 16.00 uur – is nog niet eens verricht of de volgende plannen liggen al bij de gemeente Raalte klaar om goedgekeurd te worden. Bas en Ayleen willen op de eerste verdieping van het voormalige Rabobank-gebouw ook zes appartementen realiseren, die ze vervolgens verhuren.

De verklaring voor hun ondernemersdrift? ,,Hart voor ondernemerschap’’, zegt Bas. Zijn vrouw legt uit dat het stel risico’s durft te nemen. ,,Privé durven we risico’s te lopen, het is niet zo dat we een grote pot geld hebben. In het ergste geval liggen we straks onder een brug.’’

 

Bron De Stentor


«   »