Plaatselijk Belang Heeten | Nieuws voor Heeten

Nieuwe fietsroute van Heeten naar Raalte: ruim 23 kilometer langs akkerranden en bloemenweides

Gepubliceerd op 3 augustus 2020 om 14:44

Salland is weer een fietsroute rijker. Ben Wichers Schreur, lid van de Groene Agenda, heeft het rondje van en naar het dorpsplein van Heeten zelf bedacht en gemaakt. Hij raadt aan om de tocht komende maand te rijden, want de 23 kilometers zijn op hun mooist in juli en augustus.


Fietsroutes zijn er meer dan genoeg in de regio, maar toch miste Ben Wichers Schreur er nog één: een fietsroute langs prachtig bloeiende bermen. ,,De afgelopen zes of zeven jaar is er rond Heeten anderhalve hectare grond ingezaaid, bijvoorbeeld langs wandelpaden, maar ook boeren zaaien steeds vaker hun akkerranden in”, vertelt Wichers Schreur die zich daar al die jaren eigenhandig voor heeft ingezet.

,,Ik weet waar al die stroken liggen en ik ken de fietspaden. Ik ben met een leeg vel papier op pad gegaan en heb aantekeningen gemaakt”, gaat de initiatiefnemer verder. ‘Aan het einde van dit pad naar links en bij de volgende bloemenweide naar rechts.’ Zo ging het ongeveer. Een fluitje van een cent. ,,Langs de fiets- en wandelpaden hebben we mengsels gezaaid met veel meer bloemen. Als alles in bloei staat is het een prachtige route.” Sinds gisteren ligt de route (onderaan dit artikel te downloaden) bij cafés en sportclubs in de regio.

 

Steeds meer subsidies
Vorig jaar opperde Wichers Schreur zijn idee bij de Rabobank: ,,Die bank geeft elk jaar een subsidie weg voor goede ideeën.” Hij had succes, want de inzending leverde hem 1200 euro op. De fietsroute kon gedrukt en verspreid worden. Het maken van de fietsroute zelf was eigenlijk zo gepiept. Het creëren van de bloeiende stroken er omheen heeft meer tijd en geld gekost.

Jaren geleden zat Wichers Schreur in de Wildbeheereenheid (WBE) in Heeten. ,,Dan huurden we voor een dag een loonwerker in en zaaiden we een akkerrand in bij een boer”, vertelt hij. Later kwam grondbeheer op de agenda van de gemeente Raalte en kwam er meer subsidie beschikbaar. ,,In die eerste jaren kregen we 5000 euro subsidie. Dat is nu 35.000 euro.”

 

Samenwerking
Ben Wichers Schreur heeft intensief samengewerkt met de gemeente Raalte, Stichting Wandelpaden, boeren en burgers waarvan een strook grond gebruikt mag worden en met Wildbeheereenheid Heeten en omstreken. Wil jij ook iets doen voor de natuur? Wichers Schreur krijgt de vraag vaker. Zijn antwoord: ,,Het is eigenlijk heel makkelijk. Niet spuiten en niet maaien, dan groeit de boel vanzelf.”

 

De Route

Fietstocht Langs Akkerlanden En Bloemenweide Rondom Heeten 23 Km
PDF – 79,6 KB 279 downloads

«   »