Plaatselijk Belang Heeten | Nieuws voor Heeten

Buurtbussen gaan voorlopig niet rijden!

Gepubliceerd op 14 mei 2020 om 19:11

Buurtbuschauffeur Henk Vloetgraven heeft alle tijd om met zijn kleinkinderen in zijn tuin te werken nu hij niet op de bus hoeft te rijden. ,,De groep telt ook veel kwetsbare vrijwilligers.”
© Liselotte Kolthof

Vrijwilligers willen wel, maar: ‘buurtbus met drie passagiers kan echt niet’

Honderden vrijwilligers van buurtbus-lijnen staan weer te popelen om hun klanten door de regio te vervoeren, maar ze beseffen ook dat het een onmogelijke opgave is met de beperkingen die zijn opgelegd. ,,Om dit te kunnen uitvoeren, hebben we twee keer zoveel bussen en chauffeurs nodig. Die zijn er niet.”


Vervoerder Keolis voor Oost-Nederland liet dinsdag weten dat de buurtbus dan ook zeker niet per 1 juni weer kan gaan rijden.

Want mensen laten staan als de bus het maximum aantal passagiers volgens de corona-regels heeft bereikt, vinden de chauffeurs maar niks. ,,Het is heel vervelend voor een vrijwilliger om te moeten zeggen: ‘jij mag niet mee’. Dat lijkt me geen goed idee”, zegt Henk Voetgraven (67), chauffeur van Buurtbus Salland, die met drie lijnen pendelt tussen Heeten, Olst, Deventer, Lemelerveld en Raalte. ,,Ik heb het er ook niet zo op met deze crisis. De groep vrijwilligers telt ook veel kwetsbare mensen.”

Versoepeling
Het kabinet kondigde vorige week een versoepeling aan van de corona-maatregelen, waardoor openbaar vervoer per 1 juni weer de gebruikelijke dienstregeling mag gaan draaien. De anderhalvemeter-regel telt dan niet meer, wel worden mondkapjes verplicht en mogen bus en trein maar voor veertig procent bezet zijn.

Ook worden er maatregelen genomen om de chauffeur af te schermen, komen er een aparte in- en uitgang voor passagiers en moeten reizigers elkaar de ruimte kunnen geven. ,,Met deze maatregelen zijn wij het helemaal eens, maar dat betekent ook dat dat voor de buurtbus niet haalbaar is”, zegt Willy Tijs, voorzitter van de buurtbusclub in Salland. ,,Als je vraagt of wij zo zouden willen gaan rijden is het antwoord nee, zeker niet voor die paar studenten die we vervoeren.”

Maximaal drie mensen
Ook in Lettele vrezen ze dat de regels niet hanteerbaar zijn. ,,We willen graag weer gaan rijden, maar zoals het er nu voorstaat, kunnen wij in onze bussen voor acht passagiers nu maximaal drie mensen meenemen", zegt voorzitter Tonnie Leemereise van de buurtbusvereniging Lettele. ,,Wij hebben heel wat chauffeurs van boven de 70 jaar, die ook af en toe een nieuwe heup of knie nodig hebben. Daar redden we het nu mee, maar twee keer zoveel bussen laten rijden om iedereen mee te kunnen nemen... Nee, dat halen we niet.”

Twee bussen achter elkaar
Coördinator Tonnie Kleverwal van de buurtbus Brummen - Leuvenheim, ging er tot gisteren nog vanuit dat hij per 1 juni weer ritten in moest gaan plannen, maar hij brak er zich al flink het hoofd over hoe dat zou moeten. ,,We hebben nu al in de spits twee bussen achter elkaar rijden. Maar dat is dan dus veel te weinig.”

Chauffeur Arie Veenstra (61) uit Lemelerveld staat wel weer te popelen om aan de slag te gaan. ,,Ik onderken het gevaar, maar tegelijkertijd denk ik: we lopen overal wel risico‘s. Dit is zo'n hartstikke leuk werk. Contact met je collega-vrijwilligers, een praatje met de mensen. Het is een mooi tijdverdrijf, dus van mij mogen we weer beginnen.”

Niet durven
Zijn collega Voetgraven is echter bang dat de druk te groot wordt. ,,Er zullen er altijd een aantal zijn die zeggen dat ze niet durven. Dan komt er weer meer op de schouders van anderen terecht. Die jonge mensen moeten maar een elektrische fiets aanschaffen.”

Vervoerder Keolis, die de bussen voor het buurtvervoer in Oost-Nederland regelt, vindt de risico's ook te groot. ,,We bekijken wat er mogelijk is, maar we hebben nog niet kunnen bepalen hoe het nieuwe vervoer er uit gaat zien”, zegt woordvoerster Lotte Hendriksen. ,,Voor de buurtbus komt 1 juni zeker te vroeg. Wanneer dat weer door kan gaan, is helaas nog niet te zeggen.”

 

Bron Stentor


«   »