Plaatselijk Belang Heeten | Nieuws voor Heeten

Mark (31) uit Heeten was voorman in de bouw, na heftig ongeluk maakt hij nu vogelhuisjes

Gepubliceerd op 9 maart 2020 om 18:21

Mark (31) was voorman in de bouw, na heftig ongeluk maakt hij nu vogelhuisjes: ‘Maar ik had ook dood kunnen zijn’
Hij was voorman in de bouw, maar na een ongeluk kon Mark Timmer (31) dat werk niet meer doen en dreigde de verveling. De inwoner van Heeten zet de komende weken samen met collega’s van Loods 64 in Olst honderd vogelhuisjes in elkaar voor het Vogeleiland in Deventer. En de instelling kan nog wel meer werk gebruiken.


Loods 64 is de houtwerkplaats van ABC de Cirkel, een instelling in Olst die mensen met niet aangeboren hersenletsel, burn-outklachten, autisme of een licht verstandelijke beperking helpt hun dag nuttig door te komen.Dat gebeurt onder meer in de houtwerkplaats, waar ook tafels, steigerhouten meubelen en andere houten voorwerpen worden gemaakt.

Om reguliere bedrijven niet voor het hoofd te stoten, wil begeleider Stefan Oosterbroek niet zeggen of ze goedkoper werk leveren. ,,Maar we hoeven minder winst te maken, dat wel’’, zegt hij veelbetekenend. ,,Alleen mag er niet te veel druk op staan. Wat de mensen hier komen doen, is nogal vrijblijvend, dus het kan zomaar voorkomen dat iemand niet komt opdagen. Maar als je de tijd hebt, zou ik als bedrijf zeker eens bij ons aankloppen. Er wordt natuurlijk flink bezuinigd op dit soort instellingen, dus alle inkomsten zijn welkom.’’

Mensen van ABC De Cirkel, een organisatie voor dagbesteding voor mensen met niet-aangeboren hersenafwijking, bouwen vogelhuisjes voor het Vogeleiland in Deventer. Mark Timmers (r) zaagt onder begeleiding van Stefan Oosterbroek de planken voor de vogelhuisjes op maat
Mensen van ABC De Cirkel, een organisatie voor dagbesteding voor mensen met niet-aangeboren hersenafwijking, bouwen vogelhuisjes voor het Vogeleiland in Deventer. Mark Timmers (r) zaagt onder begeleiding van Stefan Oosterbroek de planken voor de vogelhuisjes op maat 


6 meter naar beneden gevallen
Mark Timmer was tot tien jaar geleden voorman in de bouw en betrokken bij woningbouw, waar hij de lakens veelal uitdeelde. In 2011 viel hij op zo’n bouwplaats echter 6 meter naar beneden en kon hij dat werk niet meer doen. ,,Ik ben daarna eerst wel weer begonnen, maar mijn kortetermijngeheugen werkte niet meer goed. Na drie dagen werk was ik doodop en kreeg ik epileptische aanvallen. Ook met hardlopen. 6 kilometer ging nog, maar bij 10 kilometer kreeg ik weer zo’n aanval. Dat kon dus niet meer.”

Mark Timmer achter de zaagmachine in Lodds 64.
Mark Timmer achter de zaagmachine in Lodds 64. © Rens Hulman
Zijn toenmalige werkgever hielp meteen mee iets anders voor hem te vinden. Dat werd ABC De Cirkel, waar hij nu drie dagen per week werkt. ,,Dat is net mooi, de andere dagen heb ik nodig om uit te rusten. Maar zo hoef ik me thuis niet te gaan vervelen.’’ Ondanks zijn beperking trouwde zijn toenmalige meisje met hem en nu heeft het stel uit Heeten een dochter van ruim een jaar. ,,Dat er thuis iemand achter me staat, is wel echt een steun.’’

Dood kunnen zijn
Hij vindt het niet frustrerend dat hij nu onder andere vogelhuisjes in elkaar zet in plaats van complete huizen, zoals hij vroeger deed. ,,Je kunt het positief en negatief bekijken. Ik had ook dood kunnen zijn of in een rolstoel kunnen zitten, maar ik ben er nog en heb leuk werk!’’ Trots laat hij enkele foto's op zijn telefoon zien: eentje van zijn dochtertje en de rest van klussen die hij in de werkplaats of bij mensen thuis gedaan heeft.

Tegen de processierups
In de werkplaats staan inmiddels tientallen op maat gezaagde plankjes klaar om vogelhuisjes van te bouwen. Samen met enkele collega’s zet Timmer deze de komende maanden in elkaar. Stichting Het Vogeleiland heeft subsidie van het Prins Bernhard Cultuurfonds waarmee vijftig vogelhuisjes aangeschaft kunnen worden.

,,We hebben twee grote eiken staan en willen zo op een natuurlijke manier de eikenprocessierups helpen tegengaan. Met nestkastjes voor vogels die de rups opeten, doen we dat op een natuurlijke manier’’, zegt Freekje Vervoord van Het Vogeleiland.

 

Bron de Stentor


«   »