Plaatselijk Belang Heeten | Nieuws voor Heeten

Op maat gemaakte bakfietsen uit Heeten krijgen in heel Europa een tweede leven

Gepubliceerd op 23 januari 2020 om 19:30

Ludo Lubbers (39) uit Heeten is een begrip op het gebied van tweedehands en op maat gemaakte bakfietsen. In heel Nederland, maar ook over de grens, wordt zijn werk gewaardeerd. Omdat alles perfect moet, stapt hij zelfs in het vliegtuig om de bakfiets ter plaatse in elkaar te zetten.

Aan bakfietsen sleutelen kun je gerust zijn passie noemen. Wat bakfietsen zoveel leuker maakt dan elke andere fiets? ,,Wij maken bakfietsen op maat. Dus het sluit perfect aan op de wensen die mensen hebben. Daar kun je ze dan heel gelukkig mee maken. Dat vind ik mooi!”, zegt Lubbers.

Hart verpand
De fietsenmaker werkt al 25 jaar met tweewielers, van aangepaste fietsen voor mensen met een handicap tot dure racefietsen voor semiprofs. Maar zijn hart verpandde hij aan de bakfiets. Sinds een jaar of zes met zijn eigen bedrijf Gebruiktebakfietsen.nl. De zaak groeide en groeide.

Bijzondere exemplaren
Tweedehands bakfietsen krijgt Lubbers van fietsenmakers uit het hele land aangeboden. Die hebben door dat hij er wel raad mee weet. Ook koopt hij partijen op. Vervolgens worden de bakfietsen uit elkaar gehaald en weer helemaal tiptop opgebouwd. Het op maat maken geeft Lubbers het meeste plezier. Zo maakte hij voor een imker een bakfiets waarmee hij met zijn bijen op stap kan voor educatieve doeleinden. Ook bouwde hij een mobiele koffiebar, een barbecuebakfiets voor een slager en een pianobakfiets die nu door heel Europa toert.

Rolstoelbakfiets
,,Maar we maken bijvoorbeeld ook op maat gemaakte rolstoelbakfietsen voor kinderen”, legt Lubbers uit. ,,Dat geeft ouders en hun kinderen zoveel vrijheid. Meestal zijn die standaard modellen wat oubollig. Wij hebben laatst voor een meisje en stoere roze rolstoelbakfiets gebouwd. Die maakte meteen de blits op school. Prachtig toch?”

Elke portemonnee
De zaak van Lubbers bestaat voornamelijk uit een grote werkplaats, verwacht geen opgedirkte showroom. Wel opent Lubbers medio maart nog een kleine winkel in het centrum van Heeten. Hij heeft altijd een bakfiets of 50 op voorraad staan. En voor elke portemonnee is er wel wat te vinden. Simpele bakfietsen zijn er al vanaf 75 euro, de op maat gemaakte kunnen oplopen tot wel 3500 euro.

Service
Naast het diverse aanbod en de kwaliteit blinkt Gebruiktebakfietsen.nl ook uit in service. ,,Wij geven garantie op al onze fietsen. Wie doet dat nou? Garantie geven op tweedehands fietsen. Wij geven ook service aan huis. De laatste twee weken van het jaar rijden we door heel Nederland, maar ook België en Duitsland en geven je bakfiets voor 75 euro een grote beurt. Normaal gesproken ben je de bakfiets twee weken kwijt bij zo’n beurt. Bij ons niet. Wij komen bij jou thuis. Collega’s verklaren me voor gek, maar tevreden klanten zijn me alles waard.”

Buitenland
Lubbers heeft dus klanten in België en Duitsland, maar daar houdt het niet op. Zo verstuurd hij ook bakfietsen naar Mallorca, Stockholm en binnenkort zelfs naar Chicago. Bij bestemmingen die over de weg bereikbaar zijn, kunnen de bakfietsen in zijn geheel verzonden worden. Maar bij bestemmingen als Mallorca – een eiland – wordt dat lastiger. En dus duurder. Maar omdat Lubber een perfectionist pur sang is, laat hij niet zomaar iedereen zijn bakfietsen in elkaar zetten. ,,Het moet wel goed gebeuren. En dus heb ik een vliegticket naar Mallorca geboekt en de fiets daar zelf in elkaar gezet. Uiteindelijk heb ik er wel een vakantie aan vastgeplakt. Ik was er toch al.”

Iedereen gelijk
Hoe het kan dat juist zijn fietsen in heel Europa zo populair zijn? Volgens Lubbers is zijn manier van werken uniek en vind je dergelijke op maat gemaakte bakfietsen niet zo snel. En dus kom je vanzelf uit in Heeten. ,,Maar voor mij is iedereen gelijk. Of je nu voor 200 euro een bakfiets koopt of mij creatieve vrijheid en een onbeperkt budget geeft. Iedereen moet even lang op zijn fiets wachten. Ik maak ook geen reclame, het is al druk zat. Ik wil mensen niet iets beloven dat ik niet kan waarmaken.”


«   »