Plaatselijk Belang Heeten | Nieuws voor Heeten

Zonnepark Heeten blij met lagere temperaturen

Gepubliceerd op 29 juli 2019 om 19:24

‘Spanje en Marokko ook geen goudmijnen’

De zon schijnt ook vandaag weer volop en dat lijkt goed nieuws voor zonneparken als Endona in Heeten. Maar voor een zonnepark is het maar beter dat de veertig graden buiten bereik blijven.


Een strakblauwe lucht en buiten veertig graden lijken ideale omstandigheden voor een zonnepark. ,,En we zijn daar ook heel blij mee. Laat daar geen misverstand over bestaan”, zegt Frank Middelkoop van Energie door natuurkracht (Endona). Toch is verkoeling ook noodzakelijk. ,,Dus 35 tot 40 graden is zelfs voor ons zonnepark eigenlijk te veel van het goede. Vooral omdat het ’s nachts niet genoeg afkoelt. Iedereen denkt ook altijd dat zonneparken in Spanje of Marokko goudmijnen zijn, maar dat valt dus tegen.”

Het kan daarom zomaar zijn dat een zonnige dag in mei meer oplevert dan zo’n extreem warme periode vorige week. ,,En dat zie je ook als je kijkt naar de opbrengsten van de afgelopen dagen.

Het park, dat sinds september vorig jaar in gebruik is, heeft dankzij de 7752 panelen inmiddels al 2,02 gigawattuur (GWh) groene stroom opgewekt, ruim twee miljoen kilowattuur. Begin mei was dat nog iets meer dan de helft. De totale verwachting voor het eerste jaar was geraamd op 2,1 GWh, dat met nog meer dan een maand ruim gehaald zal worden.

Als het aan Endona ligt, worden er komend jaar nog tien nieuwe kleinschalige zonneparken in Salland gerealiseerd. De coöperatie is op zoek naar grondeigenaren die bereid zijn om een zonneweide te laten realiseren en hoopt nog dit jaar bij lokale overheden de noodzakelijke procedures in gang te zetten. De aanleg van tien nieuwe zonneweides, elk circa twee hectares groot, zou in 2020 kunnen volgen Op dinsdag was dat bijvoorbeeld 14,66 megawattuur (MWh), op woensdag 13,92 MWh en op donderdag 13,23 MWh. Je ziet dus dat de opbrengst daalt, terwijl de temperaturen juist per dag zijn gestegen. Het lijkt er dan ook op dat juni, gemiddeld genomen niet zo warm als juli, meer megawattuur gaat opleveren,” aldus Middelkoop.

 

Bron de stentor

 


«   »