Plaatselijk Belang Heeten | Nieuws voor Heeten

Je eigen koe bij Heetense grondulow

Gepubliceerd op 21 juli 2019 om 21:05

Kinderen helpen bij het voer vegen. Het is overigens geen verplichting om te helpen. Alles mag, niets moet. © Gerard Vrakking

 

Wie in Heeten bij Koe in de Kost een duurzame recreatiewoning boekt, krijgt er een koe bij. De succesformule van de familie Alferink trekt elke dag gasten uit de hele wereld. Sommigen komen meerdere keren per jaar.


De veestapel van boer Frans en boerin Truus staat gemoedelijk in de wei te grazen. Waaronder de dames Berta, Laura en Mientje. Aan de halsband hangt een nummertje. Zo kunnen gasten die een huisje geboekt hebben, zien welke koe ze erbij krijgen. Niet dat ze daar verder wat mee hoeven te doen. Frans en zoon Lenn melken de koeien. Ze voeren ze en brengen ze naar de wei of terug naar de stal.

Ritme
Wie wil helpen, is vrij om dat te doen. Gewoon mee in het ritme van het boerenleven. En daar steekt menigeen ook nog wat van op weten Frans, Truus, Lenn en dochter Loes die de boerderij en de grondulows runnen. Oftewel duurzame luxe recreatiewoningen met een geïsoleerd dak van zand, bedekt met wilde bloemen en uitzicht op de koeien, die vlak voor de huisjes langslopen. Soms zelfs even bij de heg blijven staan om de gasten te begroeten.

Dat is waar mensen uit heel de wereld al sinds 2013 warm voor lopen. Of ze nu uit Saoudi-Arabië, Nieuw-Zeeland of Europa komen. ,,Als je dan gesluierde vrouwen in lange gewaden het weiland in ziet lopen om de koeien op te halen, dat is wel een apart gezicht'', geeft Truus toe. ,,Maar ook ontzettend leuk. Mensen komen ook terug. Sommigen zelfs voor de vijftiende keer. Je bouwt zeker een band met ze op, leert nieuwe generaties kennen. We maken mooie en verdrietige dingen mee.''

Scharrelkip
De meisjes Floor uit Tilburg en Maud uit Waalwijk komen aangefietst. Maud in overall. De laarzen aan. Ze maken een praatje met Truus. Op het erf krabt een scharrelkip wat grond weg op zoek naar beestjes. Een ander zit bovenop één van de zes grondu-lows te broeden. Diep verscholen tussen de klaproosjes, korenbloemen en ander moois dat het dak bedekt.

Een pony loopt, net als de twee border collies, los over het erf. In de stal scharrelen kuikens, huppen knuffelkonijntjes en dommelen pasgeboren kalfjes. Alles is aaibaar. In de bibliotheek van de boerderij speelt een oma met haar twee kleinkinderen een spelletje. Anderen leven zich uit in de hooiberg, pakken een skelter of helpen boer Frans even met voeren of poep schuiven. Alles mag, niks moet, is het motto. En dat is precies wat Koe in de Kost uitstraalt. Die overigens altijd, 365 dagen in het jaar, goed vol zit. Iets wat het echtpaar ruim zes jaar leden niet had verwacht.

Stralingsvrij
,,Wel gehoopt natuurlijk'', zegt Truus eerlijk. ,,Toen we in 2012 begonnen, was het crisistijd. Nu bouwen we zelfs drie grondulows erbij. Twee geschakelde vakantiehuizen en een gewone. Ook voor zakelijk gebruik waar veel vraag naar is, duurzamer en bovendien stralingsvrij. Op de een of andere manier trekt het boerenleven enorm. En mensen komen hier gewoon tot rust. Leren weer slenteren. Even terug naar de basis.''

Precies zoals het vroeger was. Met één koe. Die je warm houdt, voorziet van melk en in dit geval ook educatief iets toevoegt. Midden op het platteland. In een woning waarvan het dak half rond afloopt, bedekt is met een dikke laag zand voor de isolatie en bijen, vlinders en in dit geval een broedende kip zich te goed doen aan de weelderige flora die er bovenop groeit. ,,Zonder televisie en als het moet kan de wifi er ook nog af'', reageert Frans met een knipoog.

Melkkannetje
Maar in de grondulow, de naam hebben Truus en Frans overigens zelf bedacht, is het pure luxe waar de gasten het aan niets ontbreekt. Alleen het melkkannetje kenmerkt het boerenleven. ,,Hiermee kunnen de gasten melk ophalen voor eigen gebruik. Ze mogen kiezen of dat van hun eigen koe komt of van de melkkampioen'', zegt Frans.

Maar dan moeten wel eerst de koeien uit de wei worden gehaald. Ouders en kinderen laten alles vallen om dat mee te maken. Slippers worden vervangen voor laarzen. Oud-Amsterdammers Sandra en Erik Doddema kijken verheerlijkt hoe zoon Teije meteen opspringt. ,,Het liefst zou hij elke dag hier zijn'', vertelt zijn moeder. ,,Als ik vraag wat wil je mee op vakantie antwoordt hij 'overall en laarzen'. De tablet komt niet eens in hem op. Dat zegt genoeg.''

koeindekost.nl

 

Bron de Stentor


«   »