Plaatselijk Belang Heeten | Nieuws voor Heeten

Met Ekidenloop komt Japanse sfeer naar Heeten

Gepubliceerd op 4 juli 2019 om 14:38

Met de Ekidenloop krijgt Heeten op zaterdag 21 september een Japanse sfeer. Op de foto Ria Kruiper en Bertus de Haan van de organisatie. © FOTO HISSINK

Door de Ekidenloop krijgt Heeten voor een keer een Japanse uitstraling. De Japanse marathon in estafettevorm wordt in het najaar gehouden en was vorig jaar goed voor dertig teams à zes personen.

Met de Ekidenloop komt er zaterdag 21 september een stukje Japan naar Heeten. Lampionnen, tasuki's, vlaggen en een heuse torii brengen het Sallandse dorp aan het begin van de Ponyweek in de sferen van het land van de rijzende zon.


Sacrale wereld

,,Als je door de torii, een traditionele Japanse poort, gaat, stap je van het alledaagse in een heilige, bijna sacrale wereld," doceert Bertus de Haan, bedenker van de Heetense Ekiden. ,,Straks staat hij op ons dorpsplein, waar de start, finish en wachtruimte zijn. Als de lopers de poort passeren, komen ze in de mooie wereld van het hardlopen terecht."

De Ekiden kent zijn oorsprong in Japan, waar het enorm populair is. In Nederland is het fenomeen nog relatief onbekend. Teams van zes personen leggen gezamenlijk een complete marathon af. Achtereenvolgens worden er rondes van 5, 10, 5, 10, 5 en 7,195 kilometer gelopen. In de wisselruimte geven de teamleden de tasuki, een soort sjerp, aan elkaar door. ,,Sommige ploegen gaan voor een snelle tijd, maar er zijn ook genoeg lopers die recreatief meedoen," weten De Haan en Ria Kruiper van de organisatie. ,,Het leeft erg in het dorp. Families, collega's en voetbalploegen zijn elkaar al flink aan het opjutten."


Herstart

Drie keer eerder werd er in Heeten een Ekiden gelopen, telkens zeer succesvol. Toch zijn er dit jaar enkele opvallende wijzigingen. ,,Vorig jaar was vrijwel iedereen over toen een loper nog stond te wachten voor vertrek. Dat is natuurlijk niks. Met de gezamenlijke herstart voorkomen we dat probleem. Alle lopers die om 16.00 uur, dat is drie uur na de start, nog niet weg zijn, vertrekken dan tegelijkertijd."

 

Ook is er dit jaar een loop voor de jeugd. ,,De mini-Ekiden: groepjes van zes kinderen tot 15 jaar lopen gezamenlijk 15 kilometer, elke loper rent 2,5 kilometer. Met deze categorie erbij hopen we in totaal aan de vijftig teams te komen."

De Haan, in het verleden fanatiek marathonloper, kan vanwege fysieke malheur zelf niet deelnemen. Kruiper verschijnt wel aan de start ,,Ik weet nog niet met welk team. Ik kan kiezen uit zes ploegen, van familie tot werk en sport. Dat is het mooie aan dit evenement: het brengt mensen samen. Hardlopen is meestal een individuele sport. Bij de Ekiden telt juist de teamprestatie. De rondes overlappen elkaar, waardoor het niet opvalt wie aan welke afstand bezig is. Sommige lopers vinden dat erg prettig: de langzaamste pik je er niet zomaar uit."

Meer informatie en inschrijven: ekidenheeten.nl.

 

Bron De Stentor


«   »