Plaatselijk Belang Heeten | Nieuws voor Heeten

Heeten fikst het met zestig vrijwilligers: een nieuwe badkuip voor zwembad De Oase

Gepubliceerd op 27 april 2019 om 09:24

Ze zijn er maar wat trots op. De ruim zestig vrijwilligers die de handen uit de mouwen hebben gestoken om het gloednieuwe buitenbad in Heeten in de grond te krijgen. Het had nogal wat voeten in de aarde. ,,Nog zo’n project? Denk niet dat het thuisfront daar blij mee is. Misschien over vijf jaar”, reageert vrijwilliger Rene Bril.


De nieuwe kuip van zwembad de Oase ligt erin, de omheining is opnieuw geplaatst en de klinkers blinken weer. Een verschil van dag en nacht met de vorige kuip. Geen richel meer onder de badrand, waar menig zwemvoetjes pijnlijk onder konden raken, met alle gevolgen van dien. In plaats daarvan is er nu een effen geplaveide rand van zwart natuursteen. Daarnaast tegen de gladde tegels aan liggen de straatstenen strak in de grond.

 

Het bestuur van zwembad de Oase staat het bad nog eens te bewonderen. De leden zijn er maar wat trots op, dat met zo weinig mankracht het nieuwe bad is gerealiseerd. ,,We hebben zaterdag de kuip nog even schoongemaakt, al het vervuilde water eruit laten lopen en de laatste emmers water met tien man eruit geschept. Toen is de kraan aangegaan. Vier en een halve dag heeft het geduurd voordat de kuip vol was. En nu, zo met het schone water erin, zie je pas echt het resultaat. Dat doet wel wat ja.” Aan het woord is Iwan Sibelt. Samen met Irma Gerritsen, Marloes Alferink, Rene Bril, Martin Overmars en Huub Klein Koerkamp vormt Sibelt het dagelijks bestuur. ,,Heel de winter hebben we met vele vrijwilligers de handen uit de mouwen gestoken. De bereidheid onder de Heetenaren, jong en oud, was heel groot. Ook al hebben enkele maar een paar uur gewerkt. Anderen zag je zelfs bij elke klus terug”, vervolgt voorzitter Klein Koerkamp.

 

Zo groot mogelijk
Die klussen bestonden vooral uit sloop- en veel graafwerk. Niet met graafmachines maar met een schop. Om zo veel mogelijk zand te besparen aan de zijkanten. ,,We hebben er alles aangedaan om het nieuwe bad zo groot mogelijk te maken. In plaats van de begrote 70 centimeter ruimte aan de zijkanten is er uiteindelijk 12 centimeter tussenruimte overgebleven”, vertelt Overmars trots. ,,Maar vooraf moest er nogal wat gesloopt worden. In de betonnen bodem twee meter gaten geboord, al het puin afgevoerd, de klinkers eruit en opnieuw bestraat, schilderwerk, metselwerk; noem het maar op.”

Fortuinlijk genoeg beschikken de klusgroepen over schilders, metselaars, timmermannen, stratenmakers en een dakdekker. Onder hen ook mensen die niet eens meer zwemmen, vanwege de leeftijd. Maar zij gunnen hun kinderen en kleinkinderen al het zwemplezier de komende dertig jaar. ,,Zelfs de kaartenverkoop is ten opzichte van vorig jaar flink gestegen. Iedereen is er mee bezig”, weet Gerritsen. ,,Het gonst gewoon in het dorp.” Maar of het bestuur, dat er ook heel wat uurtjes in heeft zitten, nog eens een zelfde project aan zal pakken? Na een unaniem ‘gepoeh’, ‘gepuf’ en een glimlach klinkt er: ,,Misschien over vijf jaar. Anders gaat het thuisfront protesteren. Maar het brengt wel een hoop gezelligheid in het dorp”, besluit Bril. De officiële opening van het zwembad is op zaterdag 11 mei om 15.30 uur.

Heeten betaalt vernieuwing grotendeels zelf

Het project heeft totaal 280.00 euro gekost. Dankzij de hulp van vrijwilligers is de realisatie van de nieuwe badkuip binnen de begroting gebleven. Voordat de plannen konden worden uitgevoerd is onder de inwoners van Heeten een geldinzameling geweest. Mede hierdoor kon het bestuur naast de nieuwe badkuip andere achterstallig onderhoud aanpakken. Zo is het technische bestuurssysteem vernieuwd dat door de jaren heen, vanwege uitbreidingen, aan elkaar was geknutseld. Ook is een nieuwe werkplaats van ongeveer 16 vierkante meter gebouwd, het peuterbad voorzien van een nieuwe coatinglaag en heeft het speeltuig een vers laagje verf gekregen. Alle lampen zijn vervangen voor ledverlichting. Eerder zijn er al zonnepanelen geplaatst. Het volgende project is de grasmat. Die zal volgend jaar aangepakt worden. Dan bestaat het zwembad vijftig jaar en is ze helemaal af.


Bron Stentor 


«   »