Plaatselijk Belang Heeten | Nieuws voor Heeten

Raalte geeft toestemming voor vijf grote paasvuren

Gepubliceerd op 17 april 2019 om 18:10

Raalte geeft toestemming voor vijf grote paasvuren

Salland blijft komend weekeinde niet verstoken van vreugdevuren. Raalte heeft toestemming gegeven om de vijf grote openbaar toegankelijke vuren door te laten gaan. De kleinere vuren in deze gemeente plus alle paasvuren in de gemeente Olst-Wijhe blijven verboden en worden mogelijk later alsnog aangestoken.

 

- Kijk hier naar het overzicht van alle paasvuren in de regio -

 

Gisteren werd duidelijk dat in Olst-Wijhe niks mag worden aangestoken zolang er fase 2, voorheen code oranje, geldt. Ook in Raalte zijn alle paasvuren verboden, met uitzondering van de grote vuren. Deze zijn gesitueerd in Heino (twee stuks), Heeten, Luttenberg en Mariënheem.

Opgelucht
In de gemeente Raalte werd opgelucht gereageerd op het nieuws. Taco Reimert van carnavalsvereniging ‘t Giet Vedan uit Heino kreeg behoorlijk de zenuwen van de onzekerheid. ,,Wij zijn als carnavalsvereniging financieel afhankelijk van het paasvuur. Dus dit is heel goed nieuws. Uiteraard staat veiligheid voorop. Wij hebben dan ook aanvullende maatregelen genomen. Woensdagochtend heeft de gemeente nog eens alles gecontroleerd en nu mag zondag de fik erin.”

Kleiner
Ook bij buurtvereniging De Veldhoekers uit Heino en bij Sallands Zotten uit Heeten kwam woensdag het goede nieuws binnen. In Heino mag per direct niks meer aangevoerd worden, waardoor het vuur dit jaar iets kleiner dan gebruikelijk wordt. Maar daar maalt de buurtvereniging niet om. Zo lang het vuur maar aan mag. Bij beide vuren worden ook extra maatregelen genomen, zoals het besproeien van nabijgelegen bermen, heggen en bomen.

Koningsdag
De inwoners van Olst-Wijhe moeten het deze Pasen zonder vreugdevuur doen. Wel mogen de paasbulten op een later tijdstip, wanneer het brandgevaar van fase 2 geweken is, alsnog ontstoken worden. In Middel heeft de activiteitencommissie haar zinnen gezet op Koningsdag, zo meldt Remco Besten. ,,We hopen dat we dan alsnog ons feestje mogen vieren, want anders schiet de verkoop van onze versnaperingen erbij in. Dat scheelt ons een bult geld, zeker 500 euro. En dan hebben we niet voor niets vijf zaterdagen met man en macht gewerkt.’’

Ontmanteld
In Herxen ziet het ernaar uit dat de paasbult wordt ontmanteld. Volgens de voorzitter van de evenementencommissie Wilco Gol zal het paasvuur in elk geval niet na Pasen alsnog worden aangestoken. Toch is het zondag feest in Herxen. Herxen on Fire luidt de naam van het gezellig samenzijn.

Boetes
Er zijn in Raalte in totaal 83 stookontheffingen ingetrokken. Vanwege de vele kleine paasvuren is het niet mogelijk om voor elk paasvuur maatwerkafspraken te maken. Buitengewoon opsporingsambtenaren houden in het paasweekeinde in zowel Raalte als Olst-Wijhe toezicht op het verbod. Als een paasbult op eerste of tweede paasdag toch wordt aangestoken, is een boete het gevolg. Het vuur moet dan ook meteen gedoofd worden. De kosten daarvoor komen voor rekening van de organisatie.

 

De Stentor


«   »