Plaatselijk Belang Heeten | Nieuws voor Heeten

Waterschappers naar VS voor hoog water

Gepubliceerd op 5 maart 2019 om 12:26

Medewerkers van het waterschap uit Heeten en Raalte zijn naar de Verenigde Staten gereisd om daar te helpen bij inspecties van dijken. De Amerikanen verwachten deze week een zeer hoge waterstand op de rivier de Mississippi in de buurt van Memphis in de staat Tennessee.


Wijnand Evers uit Heeten en Frank Jansen uit Raalte zijn kartrekkers van een internationaal team dat ingezet kan worden voor hulp bij waterveiligheid. Op verzoek van de United States Corps of Engineers (USACE) stapten ze in het vliegtuig om mee te lopen met dijkinspecties en de Amerikanen te adviseren over waterveiligheid.

Evers en Jansen treffen er verschijnselen aan die het waterschap vorig jaar ook bij de dijk langs de IJssel tussen Zwolle en Olst heeft geconstateerd. Door de grote druk van het hoge water op de dijk ontstaan er kleine stroompjes onder de dijk die zand meevoeren, in waterschapskringen piping genoemd.

Volgens Jansen maakt het gebied in de VS momenteel de derde hoogste waterstand ooit mee. ,,De Amerikanen zijn al volop bezig met dijkinspectie, op maximale bezetting. We zijn zojuist vertrokken naar Cairo, ongeveer 300 kilometer naar het noorden, om daar te gaan kijken bij de dijken en de vele zand meevoerende wellen’’, aldus Jansen.

Volgens het waterschap zijn kleine pijpen of tunneltjes onder de dijk geen reden tot zorg. Als ze groter worden, loopt de dijk een zwakke plek op waar maatregelen tegen moeten worden genomen. Dat gebeurt de komende jaren ook bij de dijk langs de IJssel.

 

Bron de Stentor


«   »