Plaatselijk Belang Heeten | Nieuws voor Heeten

Overvallen broers uit Heeten: Over twee maanden loopt de verdachte weer vrij rond

Gepubliceerd op 26 februari 2019 om 11:37

Ze slaakten nog geen zucht van opluchting, de broers Van Oldeniel uit Heeten, toen ze hoorden dat één van de mannen die hen heeft overvallen is opgepakt. ,,We moeten nog zien wat ervan terecht komt. Over twee maanden loopt hij toch weer vrij rond”, zegt Frans.

 

Gelukkig gaat het goed met de broers Hein (87) en Frans (73) van Oldeniel uit Heeten. De politie heeft vorige week een 29-jarige verdachte aangehouden voor betrokkenheid bij de woningoverval op de twee bejaarde broers in Heeten. De man heeft geen vaste woon- of verblijfplaats. De politie zoekt zijn handlanger nog.

 

Tractor
Hein en Frans zijn zaterdagavond 12 januari door twee gewapende mannen overvallen in hun huis bij het Overijssels kanaal tussen Heeten en Deventer. De overvallers zijn binnen gekomen door een raam aan de zijkant van het huis. De broers zijn van de oude stempel en hadden daarom relatief veel contant geld in huis. Mede omdat ze net een tractor hadden verkocht. In totaal is er zo’n 3500 euro buitgemaakt. Ook hebben de overvallers een horloge en een aantal pakjes shag meegenomen. En het hele huis overhoop gehaald, nadat de broers in de slaapkamer waren opgesloten.

 

Dat nu een verdachte is opgepakt geeft misschien een lichtpuntje, maar heel anders worden Hein en Frans er niet van. ,,Over twee maanden loopt die man toch weer vrij rond’’, zegt Frans. ,,Er gingen geruchten rond dat het iemand uit het dorp zou zijn. Ik weet het niet.’’ Hij zit samen met Hein aan de tafel. Blikken gericht op de weg langs het kanaal, kijkend wat voor verkeer langskomt.

 

‘Kapot schieten’
Bang zijn ze niet. Praten over de brute overval vorige maand doen ze met z’n tweeën ook niet. In zichzelf prakkiseren wel. Over dat de twee overvallers binnen in hun huis zijn geweest. En wat ze is overkomen. Vooral de oudste broer, Hein, vindt het nog steeds onbegrijpelijk wat er is gebeurd.

 

Medelijden met de ‘dakloze’ verdachte heeft hij niet. ,,Kapot schieten”, zegt hij resoluut. ,,Wat ze hebben gedaan, is onmenselijk. En dan met dat pistool. Ik hoef ze ook niet meer te zien. Ja, hangend aan het plafond.” Hein blikt even naar boven en dan naar de shag die hij in een vloeipapiertje rolt.

 

Radio
De broers hoorden het nieuws over de aanhouding van de dader op de radio. De politie bevestigde het bericht door langs te komen. ,,Maar ze moeten het wel eerder hebben geweten, want de politie kwam daarvoor al langs met vijf horloges. Die overvallers hadden mijn horloge meegenomen. En die zat tussen die vijf. De politie moest het eerst zeker weten natuurlijk. Het horloge heb ik nog niet terug, want het politieonderzoek loopt nog”, vertelt Hein.

 

Meer informatie hebben de broers verder nog niet gekregen. Ze wachten rustig af wat er gaat komen. ,,We zijn niet zo jachterig”, zegt Frans. ,,Wat heb je er aan? Je kunt er verder toch niks meer aan doen. En het had nog veel erger kunnen aflopen.”

 


«   »