Plaatselijk Belang Heeten | Nieuws voor Heeten

HeetenWoont ontfermt zich over zorgenkindje

Gepubliceerd op 1 februari 2019 om 13:28

Voor jongeren die uitkijken naar woonruimte in Heeten, groeit de kans om in het dorp een onderkomen te vinden. Op de tweede verdieping van de voormalige Rabobank komen mogelijk voor hen zes koopappartementen. Initiatiefnemer is de stichting HeetenWoont.


Woonruimte voor jongeren in het centrum is helemaal een zorgenkindje in Heeten. Betaalbare huizen voor deze woningzoekenden, ze zijn er nauwelijks. ,,Er moet voor hen echt woonruimte komen, anders verlaten ze het dorp hè’’, meldt Jan Regelink van de stichting HeetenWoont.

Leefbaarheid
De stichting stroopt haar mouwen op om de leefbaarheid en de uitstraling van Heeten op peil te houden. Behalve op de verbouwing van het voormalige Rabobankgebouw richt ze zich in het dorp op twee andere projecten. Op de hoek Dorpsstraat-Holterweg wil ze vijf huizen bouwen, voor de wijk IJsselgouwe denkt ze aan de bouw van vijftien appartementen.

Van het vroegere bankgebouw staat de tweede verdieping leeg. Volgens Regelink kan de stichting HeetenWoont voor ‘een acceptabel bedrag’ het gebouw overnemen van de Rabobank Salland. ,,Er ligt al een voorlopige koopovereenkomst. We moeten de financiering nog afronden.’’

Winkel
Mdina, dat op de begane grond van het pand zit, kan daar ook na de verbouwing blijven. In de benedenruimte zijn nu kantoren gehuisvest, maar ook een winkel, waar bijvoorbeeld cadeau-artikelen te koop zijn. Regelink hoopt dat de werklieden in de tweede helft van dit jaar kunnen beginnen met het verbouwen.

Op de hoek Dorpsstraat-Holterweg mag wat hem betreft de betonmolen rond de komende zomer draaien. Hier verrijzen vijf grondgebonden koopwoningen, die in principe bestemd zijn voor allerlei doelgroepen. De huizen zijn niet op het aardgasnet aangesloten, krijgen zonnepanelen en een warmtepomp.

Verkoop-offensief
Minstens vier van de vijf woningen moeten verkocht zijn, voordat de bouw begint. Tot nu toe heeft één gegadigde een optie tot koop op een huis. ,,Grondeigenaar Ankervast en makelaar Hannink hebben een verkoop-offensief aangekondigd’’, vervolgt Regelink. ,,Ze willen in de media kopers trekken voor de huizen.’’

De prijzen van de vijf woningen liggen volgens hem tussen de 350.000 euro en de vier ton. Regelink wijt de geringe animo tot dusver niet zozeer aan de koopprijs. ,,Misschien is het moment nu minder gunstig. Mensen kunnen namelijk in Heeten ook in De Veldegge een kavel kopen, en zelf een woning bouwen.’’

Aanblik
De gemeente is in principe bereid de vergunning te verlenen. Maar eerst ligt die zes weken ter inzage. Met de bouw van vijf woningen krijgt de hoek Dorpsstraat-Holterweg weer een toonbare aanblik. Want sinds de sloop van het Chinees restaurant New City in 2008, is het op deze locatie een kale bedoening.

De vijftien appartementen in de wijk IJsselgouwe zijn bedoeld voor jongeren met een achterstand in hun ontwikkeling, en jongeren met een autisme. Regelink: ,,Het is nu moeilijk aan te geven wanneer de bouw van die woningen kan beginnen. De financiering ervoor is lastig rond te krijgen.’’

 


«   »