Plaatselijk Belang Heeten | Nieuws voor Heeten

Bijna heel Heeten betaalt mee aan dit nieuwe zwembad

Gepubliceerd op 21 november 2018 om 10:17

Heeten plaatsen nieuw zwembad © Gerard Vrakking

De eerste delen van het nieuwe zwembad in Heeten zijn in de oude bak gelegd. Dat was vanwege de harde wind nog best spannend.

In de gure wind staan Huub Klein Koerkamp en Iwan Sibelt op de vroege dinsdagochtend bij het ontmantelde buitenzwembad De Oase in Heeten. De bestuursleden van Zwembad Heeten hebben een snipperdag opgenomen want naar dit moment hebben ze vijf jaar toegewerkt. Ze wachten op vijf vrachtwagens met het nieuwe zwembad. Het bad wordt opgebouwd uit prefab delen en die komen vanuit een fabriek uit het Belgische Stekene, net over de grens bij het Zeeuwse Hulst. Twee trucks zijn aangekomen. Drie anderen mochten van de inspectie Nederland nog niet in. Eerst moet de belading worden aangepast..

Te breed
Dat is misschien maar goed ook, erkennen werknemers van de zwembadmaker. De harde wind maakt het transport, dat 3,5 uur duurde, erg lastig. De kwetsbare delen staan op gestapelde pallets en zwabberen op-en-neer in de wind. Klein Koerkamp en Sibelt kijken met spanning hoe de trucks langs de hekken van het zwembad kruipen. Nu is duidelijk waarom de lading zo hoog op de pallets staat: de zwembad-delen zijn te breed voor de hekwerken en moeten er overheen.

Vijf jaar plannen
Vijf jaar geleden maakten Klein Koerkamp, Sibelt en andere vrijwilligers plannen voor een nieuw bad. ,,Sinds de oprichting in 1970 alweer de derde'', zegt Klein Koerkamp. Er is gespaard, subsidies zijn aangevraagd en Hetenaren is om donaties gevraagd. Die gaven gul: 45.000 euro. Toen het geld rond was, hebben de fabrikant en het installatiebedrijf metingen gedaan en konden de vrijwilligers aan de slag. ,,Met een man of vijftien hebben we hier alles met de hand afgegraven'', zegt Klein Koerkamp.

Kleiner bad
Langs de randen van de oude bak zijn diepe sleuven gegraven. De vloer van het oude zwembad blijft intact. ,,Dat scheelt een boel sloopwerk.'' Het nieuwe zwembad wordt in de bak van de oude gelegd. ,,Daardoor wordt het nieuwe bad zo'n 15 centimeter kleiner. Dat merkt niemand'', zegt Sibelt. De bestuursleden zijn blij met de prefab-oplossing. ,,Ieder jaar moesten we weer losse tegeltjes vervangen.'' Dat is nu verleden tijd. Tenminste, als de kraanmachinist de wind kan trotseren en de enorme prefab-onderdelen in de oude bak kan hijsen. Dat lukt, al is het nog wel even puzzelen met de grote glijbaan.

Laswerkzaamheden
Aan het eind van de ochtend liggen de eerste delen van het nieuwe zwembad op hun plek. Een dag later volgt de rest. Daarna zal Heeten voor heel even een overdekt zwembad krijgen. ,,Voor laswerkzaamheden. Jammer dat we de tent niet kunnen laten staan'', lacht Klein Koerkamp. Vervolgens wordt er water ingepompt om tegendruk te geven als de fabrikant de zijkanten volstort met speciaal zand. ,,En daarna mogen de vrijwilligers weer aan de slag om de omgeving van het bad weer op orde te maken.'' Daarvoor is nog voldoende tijd, zegt Klein Koerkamp. ,,Het zwembad gaat officieel half mei open, met een klein feestje natuurlijk.''

 

Bron Stentor  -> ZIE VIDEO


«   »