Plaatselijk Belang Heeten | Nieuws voor Heeten

Commissaris van de Koning brengt bezoekje aan Heeten Begroot

Gepubliceerd op 7 september 2018 om 12:25

Als nieuwe Commissaris van Koning in Overijssel bezoekt Andries Heidema verschillende initiatieven en bezienswaardigheden in de provincie. Ook Heeten heeft de belangstelling getrokken. Op donderdag 6 september kwam Heidema langs om meer te horen over het initiatief 'Heeten Begroot'
“Het enthousiasme van deze mensen is aanstekelijk. De drive om samen te willen werken aan deze manier van gemeenschapsvorming staat centraal. Het is een avontuur dat je samen aangaat als inwoners en gemeente, waarvan niemand vooraf weet hoe het uitpakt. En als je tussentijds een keer je kop stoot, nou ja, dat hoort ook bij zo’n zoektocht. Mooi te zien dat betrokkenen daar niet bang voor zijn", aldus Heidema.

 

Bij deze 'burgerbegroting' kiezen inwoners zelf waar het gemeentelijk geld voor Heeten in geïnvesteerd wordt. Dat geldt zowel voor het dorp als het buitengebied. En dat elk jaar opnieuw, waarbij iedereen steeds mee mag praten. Donderdagavond werd er gepraat over de aanpak, maar nadrukkelijk ook over de redenen van de initiatiefnemers om zich hard te maken voor het burgerinitiatief. “Een simpel voorbeeld is een bankje op het dorpsplein", zegt initiatiefnemer Ramon Witteveen. "Als er straks eentje wordt geplaatst, dan snap ik waarom dat is, omdat we het samen hebben gekozen. Als iemand in Raalte dat bankje kiest, dan weet ik niet waarom dat is. En dan is het dus ook niet ‘van mij’.”

Gerard Simons vult aan: “Ik ben al jaren in verschillende besturen actief. Ook dat gebeurt feitelijk ‘van bovenaf’, want zo waren we het altijd gewend te doen. Ik ben heel benieuwd of het lukt om deze manier van onderaf besluiten voor elkaar te krijgen. Als dat lukt, dan is dat echt winst voor de gemeenschap.”

 

Burgemeester Dadema en wethouder Van Loevezijn waren donderdag ook aanwezig. De wethouder is blij met het initiatief van de inwoners van Heeten. “Raalte heeft niet voor niets voor het eerst in de geschiedenis een portefeuille ‘bestuurlijke vernieuwing’. Ik ben er trots op dat dit initiatief in onze gemeente wordt genomen; de eerste burgerbegroting in Nederland die vanuit inwoners wordt aangezwengeld. Wat ik zo mooi vind is dat vanavond Heetenaren van alle leeftijden zijn aangesloten, het initiatief heeft echt breed draagvlak in het dorp.”

 

Martijn Dadema: “Wat het spannend en meteen ook interessant maakt, is dat het niet om één project gaat, maar om een breed proces, waarbij beslissingsbevoegdheid op de agenda staat. De insteek ‘laten we het gewoon proberen en gaandeweg aanpassen’ inspireert mij. Samen leren door te doen. Als gemeente moeten we daar ook niet te bang voor zijn.”

 

Een initiatiefgroep is bezig met voorbereidingen. Onder andere proefdraaien met een burgerbegroting staat in de planning.
Alle Heetenaren zijn uitgenodigd op 13 okotober om ideeën (van een paar honderd euro) aan te dragen, mee te praten en mee te beslissen. De initiatiefgroep is bereikbaar via heetenbegroot@gmail.com en zijn daarnaast te volgen via Facebook en Twitter. Vrijdagochtend tijdens de vlooienmarkt staan ze bovendien op de markt.

 

Nog vragen? Bel Giny Hoogeslag op 06-1348 8937.

Bron:: Salland Centraal

Foto's gemaakt door Alex Wiiteveen


«   »