Plaatselijk Belang Heeten | Nieuws voor Heeten

Winnaar selectie kunstwerk - Voor provinciale rotonde komende vanaf Holten

Gepubliceerd op 29 april 2022 om 14:49

De winnaar van de selectie voor een kunstwerk is bekend

Afgelopen dinsdag hebben de aanwezige Heetenaren op de Jaarvergadering van Plaatselijk Belang hun stem kunnen uitbrengen. Welk kunstwerk mogelijk op de provinciale rotonde komende vanaf Holten komt te staan is nu bekend.
Hiervoor hadden de commissie beeldende kunst van de gemeente Raalte en het bestuur van de Stichting Germanen Heeten al hun stem uitgebracht. De uitslag van elke groep telde voor 33,3 % mee in de einduitslag.

Hierna gaat het Stichtingsbestuur in overleg met de Provincie Overijsel en mogelijke subsidiegevers om de financiering rond te krijgen.

Het winnende ontwerp van Nico de Wit uit Tilburg kreeg 52,55 % van de stemmen.   
Lees toelichting winnend ontwerp onderaan de pagina

 

Het ontwerp van Ria Groenhof werd 2e met 31,21%
van de stemmen.

Als derde eindige het ontwerp van
Sjaak Klein Heerenbrink uit Zwolle.

*Toelichting winnend ontwerp van Nico de Wit*

Nico de Wit is een gerenommeerde kunstenaar en hij komt uit Tilburg.
Zijn ontwerp komt voort uit een uitgebreide analyse van de Germanen en in het bijzonder de ovens die de Germanen gebruikten voor het smelten van oer om hieruit ijzer te winnen.

De inspiratie voor zijn ontwerp is dan ook de door de Germanen gebruikte oven.
Gemaakt van aan elkaar gelaste stroken Corten-staal in een vorm die herkenbaar is of zou kunnen zijn als de Germaanse oven.

Het kunstwerk wordt ca. 5,7 meter hoog. De oven is enigszins geknikt waardoor hij komende vanuit Holten richting geeft naar het centrum van Heeten. Komende vanaf Holten kijk je onderin een driehoek van de oven, waarin d.m.v. fluorescerende verf en een rode lamp het lijkt of er gloed onder in de oven zit. Evenzo aan de bovenzijde, In het terrein maakt hij aansluitend op de driehoek tot aan de rand van de rotonde


«   »