Plaatselijk Belang Heeten | Nieuws voor Heeten

Digitale bingo verenigt Raalte - Oudjaars avond

Gepubliceerd op 19 december 2020 om 18:39

Bingo, dj’s en oliebollen: online feest van gemeen moet 37.000 Raaltenaren rond jaarwisseling van straat houden
De vraag waar alle ordehandhavers van Nederland momenteel mee worstelen: hoe houden we mensen met oud en nieuw binnen? In Raalte hebben ze daarom een online bingofeest bedacht waar alle ruim 37.000 inwoners van de gemeente aan mee kunnen doen. Hiermee hoopt burgemeester Martijn Dadema niet alleen mensen thuis te houden, maar ook samen te brengen op een ‘virtueel dorpsplein’ om zo tóch met het hele dorp het nieuwe jaar in te luiden.


Kwam het idee uit uw koker?

Dadema: ,,Dat klopt. We zaten richting oud en nieuw te denken hoe we iets konden bieden aan de jeugd in onze gemeente. Door corona kan je als jongere veel minder doen. De jaarwisseling is voor iedereen iets om naar uit te kijken, maar helemaal voor jongeren. Feesten, vuurwerk afsteken en met vrienden bij elkaar zijn. We kwamen op een online bingo uit.”

En dat idee werd zo concreet dat de hele gemeente nu mee kan doen?

,,Ja. Het kwam er op neer dat naast de jeugd, ook hele gezinnen of kleine groepen vrienden bij elkaar kunnen komen natuurlijk. Dus de online bingo is voor de hele Raalter gemeenschap. We hebben een bijzonder jaar achter de rug. Een jaar om gauw te vergeten. Dit is wat ons betreft een gezamenlijke afsluiting van het jaar en een opmaat naar een hoopvol 2021. In Raalte delen we verdriet samen, maar willen we ook dit soort leuke dingen organiseren.”

Hoe ziet de avond er uit?

,,Het is een combi van muziek en een bingo. Echt een avondvullend programma, waar we tussen de bingorondes door lokale dj’s laten draaien. Zij hebben een ontzettend zware tijd momenteel, door alle afgelaste evenementen waar zij eigenlijk zouden optreden. Ook steunen we lokale ondernemers, door daar de bingoprijzen te kopen. En dat zijn geen kleine eetpakketjes, maar echt stevige prijzen. Denk aan een Playstation 5, één minuut gratis winkelen in een supermarkt en VIP-kaarten voor de Stöppelhaene. We gaan alles uitzenden via een livestream.”

Is dit ook een manier om de mensen thuis te houden?

,,Ja, dat is het ook. Ik hoop zeker door zoiets aan te bieden dat de mensen, en voornamelijk de jongeren, thuis blijven. Ook na twaalf uur. Het is niet de bedoeling dat men midden in de nacht massaal de dorpen in gaat. Dat kan gewoon niet. Daarom hoop ik dat iedereen voor één keer virtueel het nieuwe jaar inluidt en elkaar niet opzoekt.”

Hoe ziet uw avond er dan uit?

,,Ik zal zeker een rol spelen tijdens de online bingo. Wellicht als bezorger van prijzen Dat moeten we nog even bekijken. Ik voel mij dan ook even een virtuele burgervader. Normaal stond ik graag tussen de mensen, zoals bij de zomerfeesten in onze gemeente. Dat kan nu helaas niet. Verder ben ik gewoon thuis met mijn gezin, want ook ik heb mij te houden aan de coronaregels.”

Dus rond middernacht heeft u ook, al dan niet virtueel, het glas op het nieuwe jaar?

,,Dat wordt een alcoholvrij glaasje, in mijn geval. Het blijft natuurlijk een spannende nacht. Wat dat betreft is dat niet anders dan voorgaande jaren. Ik hoop van harte dat het rustig blijft, maar we zijn erop voorbereid dat het niet rustig blijft. Zowel wij als gemeente, als de politie en de boa’s zijn klaar voor de jaarwisseling. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat ingrijpen niet nodig is, omdat mensen snappen dat we in een unieke situatie zitten momenteel.”

 

Burgemeester Martijn Dadema. © FOTO HISSINK

Hoe doe je mee?

Op oudejaarsavond houdt de gemeente Raalte een online ‘foute bingo’. Van 20.30 uur tot 23.00 uur staan er een online bingo en tussendoor optredens van lokale dj's op het programma. Er zijn twaalf grote prijzen te winnen, waaronder 1 minuut gratis winkelen, een smartwatch van Apple, 40 minuten rijden in een luxe sportauto, PlayStation 5 en VIP-tickets voor Stöppelhaene.

Deelname is helemaal gratis en iedereen kan zich aanmelden via raalte.nl/bingo. Deelnemers ontvangen hun unieke bingokaart op 31 december in hun mail. Ze kunnen de bingokaart thuis printen en zijn dan klaar om deel te nemen.


«