Plaatselijk Belang Heeten | Nieuws voor Heeten

(Te) Lage vliegroutes boven Salland Heeten

Gepubliceerd op 31 mei 2017 om 12:31


Wat hangt ons boven het hoofd?

In 2015 heeft de regering besloten de Luchthaven Lelystad uit te breiden. De nieuwe luchthaven zal vanuit alle Europese windstreken aangevlogen gaan worden, ook over Overijssel. Binnenkort worden de vliegroutes definitief vastgesteld. Veel routes zijn al bekend en gaan o.a. over Salland en het Vechtdal waarbij de hoogte circa 1.800 meter zal zijn. Denk niet: het zal wel meevallen, ze leggen toch geen vliegroutes over mijn woonplaats, dat kunnen ze toch niet maken. Maar… het gaat wel gebeuren. De vluchten starten op 1 april 2019. In het begin 15 vluchten per dag maar na 2023 worden het er meer, tot wel 50 vluchten per dag, soms wel 7 per uur. Wanneer het druk is wordt er een wachtrondje gevlogen boven de Lemeler- en Holterberg. Er komt ook een aanvliegroute over Deventer naar Raalte en passeert Heeten aan de noordwest kant, aan de overzijde van het Overijssels Kanaal. Iets zuidelijker komt een uitvliegroute.


De actiegroep “Hoogoverijssel.nl” heeft het plan gepresenteerd voor een betere indeling van het luchtruim. De aanvliegroutes MOETEN hoger en ze KUNNEN hoger. Dit heeft alleen maar voordelen:

  • Voor de inwoners: veel minder herrie op de grond en schonere lucht
  • Voor de piloten en passagiers: minder gevaar voor botsingen met vogels
  • Voor luchtvaartmaatschappijen: naar schatting 8% lager brandstofgebruik


De informatie vanuit Den Haag blijft summier en is weinig transparant. Er zijn al veel besluiten genomen en binnenkort worden ook de vlieghoogtes definitief bepaald. Er is in het luchtruim boven Overijssel op een grotere hoogte nog vliegruimte beschikbaar. Het plan van Hoogoverijssel is beter omdat het deze hogere ruimtes benut. Om te zorgen dat Den Haag niet om dit plan heen kan is het zaak dat de bevolking zichtbaar en massaal deze actie steunt. Dit kan o.a. door het ondertekenen van de petitie die staat op de site: www.hoogoverijssel.nl. of op Facebook: hoogoverijssel. Op beide platforms vindt u ook meer informatie, kaartmateriaal en nadere uitleg.


Plaatselijk Belang Heeten steunt deze actie en vraagt u om hetzelfde te doen door de petitie massaal te ondertekenen. Ook verzoeken wij u dit bericht zoveel mogelijk via de sociale media te delen. Een duidelijk signaal richting Den Haag is noodzakelijk.


Plaatselijk Belang Heeten.

Nieuws 

 


«   »