Nationaal Perenmenu bij de Maathoeve in Heeten op 24 november

Inleiding

In Nederland loopt de productie en consumptie van stoofperen al jaren terug, en binnen de productie en consumptie is er sprake van verschraling. Zo wordt de productie en consumptie al jaren steeds meer gedomineerd door de Gieser Wildeman stoofpeer. Behalve cijfers van het CBS die dit ondersteunen signaleert de Noordelijke Pomologische Vereniging ook dat de oude stoofperen rassen bedreigd worden

Slowfood, een beweging die zich inzet voor een good, clean en fair voedselsysteem heeft de Ark van de Smaak geïntroduceerd, een catalogus van kleinschalige kwaliteitsproducten die horen bij en specifieke cultuur, historie of traditie van streek of land. Door deze producten onder te brengen in de Ark van de Smaak bieden zij een platform en nodigen een ieder uit door deze te kopen en te eten.

 

Centrale vraag tijdens de proeverij en peren menu die zij gezamenlijk organiseren is: Wat is de meest “toffe”peer naast de Gieser Wildeman


Op zaterdag 24 november wordt dit door een panel van Smaakmakers bepaald aan de hand van een blinde proef. De consumenten doen dit ook.Slowfood nodigt haar chefs de Alliantie hiertoe uit.Dit zijn de pioniers, de koks die het gedachtengoed van slowfood actief uitdragen en in het menu verwerken. Discussie met hen levert nieuwe inzichten en ervaringen op. Tijdens het menu zullen pomologen van de Noordelijke Pomologische Vereniging aanwezig zijn. Zij kunnen vragen van de aanwezigen over oude fruitrassen beantwoorden maar kunnen ook eventuele meegebrachte vruchten hun naam geven (determineren).

Het is een uniek event om te horen, te zien en te proeven en samen in discussie te gaan wat de meest toffe peer is van Nederland die wordt voor gedragen om in de Ark van de Smaak te worden opgenomen.

 

Cijfers CBS statline
Areaal stoof peren 1997: 549 hectare 2017: 270 hectare
Volume stoof peren1997: 11 miljoen kilo 2017: 6 miljoen kilo

 

Deelnemen

Als u wilt deelnemen aan de proeverij en het peren menu, kosten €55, - neemt dan contact op met de Maathoeve door het contactformulier op hun website, www.maathoeve.nl in te vullen