Plaatselijk Belang Heeten | Nieuws voor Heeten

Ondersteuning (Wmo)

Wat is de WMO - Wet Maatschappelijke Ondersteuning?
Het doel van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is dat ouderen en mensen met een lichamelijke, verstandelijke of psychische beperking zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Meedoen aan de maatschappij is een belangrijk uitgangspunt hierbij. (participatie)

Het organiseren van het dagelijks leven en persoonlijke zaken kan soms lastig zijn. Het regelen van uw financiën, afspraken maken, het huishouden organiseren en het inrichten van de dag. Is het voor u lastig om uw dagelijks leven op orde te krijgen en te houden? Met de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) kunt u hier hulp bij krijgen.

Hulp in en aan huis

Wat is hulp in en aan huis?
Hulp in en aan huis kan over veel dingen gaan. Bijvoorbeeld begeleiding of ondersteuning bij allerlei zaken om zelfstandig in uw eigen huis te kunnen blijven wonen. U kunt denken aan ondersteuning bij uw administratie, het organiseren van uw huishoudelijke taken en uitstapjes maken. De ondersteuning wordt aangepast aan uw situatie en varieert van lichte vormen (soms tijdelijk) tot meer gespecialiseerde ondersteuning.


Wilt u uw dag nuttig invullen? En contact hebben met andere mensen?

Actief zijn, een regelmatig dagritme hebben en andere mensen ontmoeten is voor iedereen belangrijk. Voor mensen die niet kunnen werken of niet naar school kunnen gaan. Of voor mensen die zelf geen andere mogelijkheid hebben voor een fijne en zinvolle dagbesteding is er daarom dagbesteding. Met de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) kunt u hier hulp bij krijgen.


Af en toe een rolstoel nodig?

Heeft u af en toe een rolstoel nodig, waarmee u bijvoorbeeld eens met familie een dagje weg kunt? Of dat iemand met u een wandeling kan maken? Dan kunt u terecht bij de rolstoelpools in de gemeente Raalte.

Dit zijn uitleenpunten waar u voor een dag, weekend of week een rolstoel kunt lenen. Deze uitleenpunten zijn georganiseerd door verschillende organisaties, samen met de gemeente. De kosten zijn € 2,50 voor een hele dag en € 10,00 per week.


Woningaanpassing

Om langer en veilig zelfstandig thuis te kunnen wonen, is het goed of soms zelfs noodzakelijk om bepaalde aanpassingen in uw woning uit te voeren. Zowel in een huurwoning als in een koopwoning.

Welke aanpassingen aan mijn woning zijn mogelijk?

U kunt denken aan kleine aanpassingen die kunnen bijdragen aan uw wooncomfort, zoals het verwijderen van drempels in uw woning of het vernieuwen van uw toilet en badkamer waarbij u rekening houdt met de hoogte van het toilet. En zou het niet prettig zijn als uw wasmachine op juiste hoogte staat?


Huishoudelijke hulp

Bij huishoudelijke hulp gaat het om dagelijkse werkzaamheden in huis zoals schoonmaken, stofzuigen en wassen.

Wanneer krijgt u huishoudelijke hulp?
Als u door problemen met uw gezondheid uw huishouden niet meer zelf kunt doen en u geen hulp in uw omgeving heeft.


Vervoer en parkeren

Lukt het u niet om gebruik te maken van het openbaar vervoer? Bijvoorbeeld omdat u een beperking heeft. Dan kunt u een vervoerspas aanvragen en gebruik maken van Service Vervoer Raalte.


Maatschappelijke opvang

Heeft u geen huis of dreigt u dakloos te worden? Dan kunt u gebruik maken van maatschappelijke opvang  De maatschappelijke opvang biedt tijdelijk verblijf aan mensen zonder dak boven hun hoofd. De opvang kan ook zorg, begeleiding en praktische hulp bieden bij een crisis.


«   »